EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

Природният газ с 3.51% по-скъп

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Природният газ с 3.51% по-скъп

mail08:55 | 29.12.2018прегледи 1559 коментарикоментари 0


Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за първото тримесечие на 2019 г., по която общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, съобщиха от КЕВР.
   Утвърдената от Комисията цена на природния газ за първото тримесечие е в размер на 44,80 лв./MWh лв. (без акциз и ДДС). Тя е с 3,51 процента по-висока от цената за четвъртото тримесечие на 2018 г. В утвърдената цена на природния газ от 44,80 лв./MWh лв. (без акциз и ДДС) са включени компонента "цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи" в размер на 44,08 лв./MWh, компонента за дейността "обществена доставка" в размер на 0,59 лв./MWh. В цената е включена и компонента за компенсиране на разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото от 0,13 лв./MWh, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището Чирен в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации. В цената на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа и клиентите следва да ги заплащат на крайните снабдители по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД, уточниха от КЕВР.
   Независимо от повишението с 3,51 на сто, реалното увеличение за битовите и за стопанските клиенти, ползващи природен газ, ще бъде под 2 процента. Причината е, че цените за достъп, пренос, разпределение и снабдяване, не се променят, обясниха от КЕВР.
  Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната енергия, добавиха от регулатора.
  Без промяна остават и цените на електрическата енергия за битовите и небитовите потребители на регулиран пазар, допълниха от КЕВР.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg