EUR 1.9558
USD 1.7888
CHF 2.0178
GBP 2.3307
CNY 2.4641
you tube
mobile version

Призив за регулации в сектор "Недвижими имоти"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Призив за регулации в сектор "Недвижими имоти"

mail14:08 | 10.06.2024прегледи 395 коментарикоментари 0


Представители на браншови организации и фирми, извършващи посреднически услуги при сделките с недвижими имоти, се обединиха по време на форум около необходимостта от регулация на бранша, което ще е от полза за потребителите, бизнеса и държавата.

Темата бе обсъдена на кръгла маса "Необходимо законодателство за посредническите услуги при сделките с недвижими имоти", организирана от Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ), с подкрепата на Съвета на браншовите организации при Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Сред дискутираните въпроси, свързани с регулацията на бранша, бяха: необходимостта от минимални изисквания за опит и образователен ценз на брокерите на недвижими имоти, създаването на регистър на посредниците при сделки с недвижими имоти, на браншова камара на посредниците при сделки с недвижими имоти, възлагането с писмен договор, въвеждането на застраховка "Професионална отговорност", както и на правила за ограничаване на некоректните практики в сектора и подвеждащата реклама.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че в много случаи е по-добре да има саморегулиране на дейността в даден сектор, вместо това да прави държавата или изобщо да няма регулация. Симеонов акцентира върху важността на темата за сигурността в сектора "Недвижими имоти". Голяма част от населението купува имот за цял живот и по тази причина се нуждае от сигурност, допълни той.

Очевидно в бранша има крещяща нужда от регулация, от законова рамка за провеждането на нашата дейност, посочи Александър Бочев, председател на Управителния съвет на НСНИ. Становището на Сдружението е, че трябва да се създаде браншова камара, в която да участват по възможност всички, които практикуват професията, за да има демократичен избор на ръководство и то през определен период на време, заяви Бочев. Той напомни, че вече има внесен законопроект още в 47-ото Народно събрание, който обаче не е разгледан. По думите му един от основите проблеми при лансирането на такъв закон е нежеланието на институциите да се занимават с подобен тип законодателство. За да направим каквато и да е законодателна рамка, институциите трябва да ни обърнат внимание, посочи Бочев и съобщи, че по внесения законопроект за регулацията на бранша становището на правосъдното министерство е било: "Трябва да има закон, ако има нужда да има закон". 

Бочев изтъкна, че в бранша има много агенции, работещи коректно и прозрачно, които държат на повишаване на професионалната квалификация на служителите си и посочи, че те трябва да бъдат чути от институциите, като изрази съжаление, че въпреки поканите на форума, такива представители липсват. Същевременно Бочев посочи, че потребителите няма откъде да се запознаят с това кой и защо може да практикува професията и допълни, че по тази и други теми браншът би могъл да намери обединяващо решение.

Председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов заяви, че общественият интерес регламентира необходимостта от съответната регулация. Общественият интерес е функция от оборота, който даден бранш прави, допълни той и изтъкна, че има Камара на инженерите, където оборотите са в пъти по-малки спрямо сектора "Недвижими имоти". Този голям оборот и това, че вие обслужвате предимно граждани, предопределя наличието на такъв закон, заяви Шопов и посочи, че подобна регулация има във всички развити икономики. Той каза, че е важно чрез закона да се регламентира и създаването на специализиран регистър. Трябва да се окаже натиск в духа на демокрацията към държавата, за да се случи това, смята експертът и допълни, че друго условие е браншът да е консолидиран по темата. Според него работещите в сектора трябва да имат необходимите познания, които да се доказват чрез изпит, важно е и да бъдат неосъждани. По темата за застраховката експертът предложи да се помисли за търговска такава. Ако брокерът има търговска застраховка, която покрива конкретните сделки, то тогава клиентът или фирмата, която обслужва, ще бъдат защитени, каза Шопов.

Иван Велков, председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация, посочи, че все повече ще има нужда от регламент за взаимоотношения на ползвателите, а не само на собствениците. По въпроса за регулацията на бранша Велков смята, че е нужна кампания за убеждаване на публичните власти в тази необходимост, защото недвижимите имоти са съществен елемент от икономиката в държавата.

Мария Петкова, председател на Управителния съвет на Асоциацията на кредитните посредници в България, заяви, че организацията подкрепя това да има закон за този бранш. Тя обаче посочи, че законът сам по себе си няма да регулира веднага този пазар, но изтъкна, че създаването на регистър, чрез който да е ясно кой стои зад предлаганата услуга, въвеждането на минимални изисквания за качество на това как се предлага услугата, са важни за пазара.

Представителят на Камарата на независимите оценители в България Симеон Захариев посочи, че от организацията са дали положително становище за необходимостта от регулация на бранша в становище в подкрепа на проектозакона. По-добре да има закон за брокерите и посредниците на недвижими имоти заради тясната връзка и нуждата на оценителите от достоверна информация какво се случва на пазара на недвижимите имоти, коментира експертът. Според него законът няма да намери решение на въпроса с нелоялната конкуренция, но ще спомогне за преодоляването й, както и няма да реши изцяло проблема с ценза и необходимото образование, но би помогнал за изсветляването на пазара. 

Галина Максимова, председател на Комисията по професионална етика на НСНИ, заяви, че основната цел при подготовката на закона е била защита на потребителите и напомни, че в рамките на Сдружението се прилага Етичен кодекс, но само от членовете на организацията. С приемането на закон тези етични правила ще залегнат в нормативния акт и всички фирми ще трябва да ги спазват, което ще доведе до многократно по-голяма защита на потребителите, смята Максимова. 

Лъчезар Искров, собственик и управител на фирма за недвижими имоти - член на НСНИ, и член на Изпълнителния съвет на БТПП, каза че темата за регистъра се обсъжда и в Изпълнителния съвет на Палатата и допълни, че БТПП има готовност да го хоства. Важно е да се разбере защо повече от 15 години, въпреки усилията на Сдружението, държавата отказва да приеме такъв закон, каза Искров.

Минчо Даскалов, представител на Нотариалната камара на България, заяви, че организацията адмирира създаването на закон за бранша и ще съдейства за това./БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg