EUR 1.9558
USD 1.7840
CHF 1.7957
GBP 2.1995
CNY 2.5171
you tube
mobile version

Поправки в Газовата директива на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Поправки в Газовата директива на ЕС

mail09:32 | 14.02.2019прегледи 414 коментарикоментари 0


Съветът на Европейския съюз и Европейският парламент съгласуваха поправките в Газовата директива на ЕС, съобщи агенция Блумбърг, цитирана от ТАСС.

Европейската комисия уточни в изявление, че промените ще бъдат приети окончателно през идните месеци.

Поправките са били одобрени на заседание на комисията на ЕП по енергетика, което било проведено при закрити врата и продължило девет часа, съобщи Блумбърг, цитирайки свой източник.

Сега те трябва да бъдат утвърдени от Съвета на ЕС на министерско равнище.

ЕК потвърди в изявление, че е постигнато предварително политическо споразумение за поправките. Променената директива ще влезе в сила, след като бъде одобрена официално от ЕП и от Съвета на ЕС и "през идните месеци бъде публикувана в Официалния вестник на ЕС".

След това страните членки на Европейския съюз ще трябва в срок от девет месеца да приведат своето национално законодателство в съответствие с новата Газова директива, се отбелязва в изявлението.

В петък германски и френски медии съобщиха, че Париж и Берлин са подготвили компромисен вариант за поправките в директивата, който ще позволи те да бъдат утвърдени и едновременно с това ще остави на Германия широки възможности за реализиране на проекта за газопровод "Северен поток-2", припомня ТАСС. 

Същността на френско-германското предложение се състои в това, че страната, на чиято територия ще се намира пунктът за получаване на газ от морския газопровод, ще получи правото да избира как да прилага Газовата директива и възможни изключения от нея. В случая тази страна е Германия, посочва ТАСС.

ДПА отбелязва, че операторът на газопровода може да очаква някои допълнителни регулации, но проектът, водеща роля в който има руският държавен концерн Газпром, не е заплашен.

Критиците твърдят, че "Северен поток-2" ще увеличи зависимостта на Европа от Русия. Защитниците на газопровода обаче подчертават необходимостта от сигурни енергийни доставки на фона на намаляващия добив на газ в ЕС./БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Най-често задаваните въпроси за ЕП

23:00 | 07-03-19 | 978