EUR 1.9558
USD 1.6548
CHF 1.8246
GBP 2.1551
CNY 2.4651
you tube
mobile version

Подробности за парк Океанариум - Бургас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подробности за парк Океанариум - Бургас

mail07:30 | 05.09.2013прегледи 885 коментарикоментари 0


Бъдещият проект Парк Океанариум в Бургас бе дискутиран публично в града по инициатива на "Уотър Атракшънс Къмпани Плюс" АД - представител на фирмата-инвеститор - "Мостовик", която има готовност да вложи в проекта 100 млн. лв.
Инвеститорът предлага строителството да премине в 4 етапа - най-напред да се изгради аквапарк, после делфинариум, океанариум и опознавателен център, а накрая хотелска част.
Гледани от въздуха, делфинариумът и океанариумът ще приличат по форма на рибата скат.
Аквапаркът е замислен като 3 преливащи една в друга зони - първата ще е откъм морето, по-шумна и весела; втора откъм Атанасовско езеро - пригодена само за деца; третата ще е релакс зона за възрастни. Към аквапарка е планирано да има закрита част за целогодишно ползване. Наоколо ще бъдат разположени спортни игрища, плувен басейн, хранителна и търговска зона.
Делфинариумът е замислен със 700 седящи места. Той ще представлява свързани в мрежа басейни, където да се отглеждат делфини и морски котки. Системата ще е затворена и няма да се изхвърля вода в Черно море - всичко ще се пречиства в рамките на комплекса.
Океанариумът ще съдържа 42 аквариума. И там пространството е замислено в отделни зони:
- Български реки и езера
- Морета и океани
- Тропически риби
- Черно море
- Тропическа дъждовна гора.
Интересен акцент в плана на комплекса е така нареченият Познавателен център. В България и близката част на Европа няма подобно нещо, твърдят инвеститорите. Познавателният център е място, където хората могат по забавен и интересен начин да се запознаят с науката и техниката.
Пространството е зонирано по следния начин:
- Енергия и движение
- Четирите стихии
- Илюзии
- Експерименти.
На това място посетителите могат да видят и да участват по безопасен начин в различни демонстрации с механика, химия, твърди предмети, въздух, огън, оптични ефекти.
Като последен етап ще бъде построен хотел със 100 стаи.
Инвеститорите прогнозират, че ще си върнат вложеното за 13 години и твърдят, че при определянето на цените ще се водят по българския стандарт.
На обсъждането присъстваха много бургазлии, които активно задаваха въпроси и искаха да се уверят, че всичко ще бъде изпълнено по възможно най-щадящ природата начин. Сред тях беше и архитект Кирил Кирилов, който е проектирал през 80-те години на миналия век бургаски делфинариум, но впоследствие атракцията се изгражда във Варна.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg