EUR 1.9558
USD 1.6076
CHF 1.8089
GBP 2.1980
CNY 2.4847
you tube
mobile version

Подпомагане на фермери: гориво, кредити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подпомагане на фермери: гориво, кредити

mail08:05 | 30.07.2020прегледи 261 коментарикоментари 0


Българските преработвателни предприятия ще получат над три милиона лева финансова помощ, за да компенсират част от разходите за транспорт, сортиране, почистване и съхранение на готова продукция от праскови и нектарини, сливи, малини, домати, пипер и патладжан. Помощта е част от мерките, които се въвеждат от държавата като облекчения за земеделските стопани заради пандемията от коронавирус.

За да получат подпомагането, консервните предприятия трябва да представят фактури, доказващи плащания към градинарите и доказателства, че са завишили обема на изкупената продукция от регистрирани земеделски производители с над 15% спрямо 2019 г. Предвидените ставки за подпомагане са за праскови и нектарини - 27 лева на тон, по 21 лев на тон ще е помощта за сливите, за изкупени малини предприятията ще получават по 139 лв на тон, 37 лева на тон е финансовата инжекция за изкупен пипер и 20 лв за тон патладжан.

-------------------------

Фермерите ще получат тази година 84 милиона лева като отстъпка в акциза на земеделското гориво - реши държавният фонд "Земеделие". Ставката на литър ще бъде определена по-късно, а право на помощта имат регистрираните земеделски производители, които ползват газьол за механизирани дейности в  производството си. През миналата година близо 11 хиляди фермери ползваха отстъпка в акциза на ползваното гориво, а през последните 4 години, откакто се прилага схемата, на земеделците са изплатени над 300 милиона лева.

---------------

Зърнопроизводителите ще могат да се възползват от нисколихвени кредити за производството на пшеница, реколта 2021 г. в размер на 15 млн. лв. Това реши на свое заседание УС на Държавен фонд "Земеделие". Заемът ще е с годишна лихва в размер на 2 процента, но не по-малко от референтния лихвен процент, приложим към датата на сключване на договора за кредит, съобщават от финансовата институция. Средствата се предоставят от бюджета на ДФ "Земеделие" за 2020 г. до изчерпване на финансовия ресурс. Всеки стопанин, който отговаря на изискванията, може да получи 250 лв. на хектар, (170 лв. на хектар за закупуване на минерални торове и 80 лв. на хектар за закупуване на семена). Максималният размер на всеки отпуснат кредит е до 300 000 лв.

Целевите кредити се отпускат по искане на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в отговор на необходимостта от осигуряване на кредитен ресурс за закупуване на минерални торове и семена, необходими на земеделските стопани във връзка с влошените климатични условия през настоящата година.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България влезе в ERM 2 със сегашния курс

19:21 | 07-10-20 | 1345