EUR 1.9558
USD 1.6103
CHF 1.7734
GBP 2.2734
CNY 2.4959
you tube
mobile version

Подобрение на текущата икономическа ситуация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подобрение на текущата икономическа ситуация

mail13:15 | 25.12.2020прегледи 869 коментарикоментари 0


Оценката на финансовите посредници за текущата икономическа ситуация през третото тримесечие на 2020 г. се подобрява в сравнение с предходното. Това показват резултатите от последния тримесечен бюлетин на Министерството на финансите: "Финансов сектор: оценки и очаквания".

Повишение на балансовите оценки е налице при всички групи посредници, като инвестиционните посредници са най-оптимистично настроени.

Мненията на Управляващите дружества (УП) и Пенсионните осигурителни дружества (ПОД) са поравно разпределени между задоволителна и незадоволителна оценка, показва още проучването.

Вероятно по-високата оценка на анкетираните се дължи на по-малкия спад на икономиката през първото полугодие спрямо консенсусните очаквания, след като краткосрочните бизнес индикатори имаха разнопосочно развитие.

В същото време сезонно изгладените данни за реалния растеж на икономиката в еврозоната и ЕС за третото тримесечие спрямо предходното показват увеличение съответно с 12,5% и 11,5%, а спадовете спрямо третото тримесечие на 2019 г. са съответно 4,3% и 4,2%.

Очакванията на финансовите посредници за растежа през последното тримесечие също слабо се подобряват спрямо предходната анкета на МФ.

Общата балансова оценка е малко по-висока от предходното издание, като болшинството отговори сочат запазване или забавяне на спада. През август, септември и октомври показателят за бизнес климата последователно леко се подобряваше въпреки растящите опасения от нова вълна на пандемията и риск от налагането на ограничителни мерки в редица страни и у нас.

В същото време консенсусните прогнози на международни институции като МВФ, ОИСР и ЕК показват очаквания за относително по-малък спад на българската икономика спрямо останалите държави от ЕС и други ключови икономики.

Участниците в последното проучване на МВФ предвиждат леко повишение на инфлацията през четвъртото тримесечие, като консолидираният резултат се повишава спрямо очакването за третото тримесечие, което беше по-близо до неутралното. Въпреки това малко вероятно е повишението да се отрази на потребителските цени до края на календарната година.

Анкетираните обаче понижиха очакванията си за годишното изменение на заетостта през последното тримесечие и прогнозират леко понижение. В предходното издание отговорите бяха по-оптимистични, като балансовата оценка беше близо до неутралната. Тенденцията към намаление на броя на безработните лица след края на извънредното положение се запази до края на септември. Въпреки че през септември равнището на безработица се понижи до 6,9% при 7,2% през септември, задълбочаването на пандемията и евентуални нови ограничителни мерки вероятно са повлияли на преценката на финансовите посредници.

Финансовите посредници имат неутрално очакване по отношение на динамиката на основния лихвен процент (ОЛП) до края на годината, като понижение предполагат единствено инвестиционните посредници.

Същевременно темпът на нарастване на кредитите за частния сектор продължава да се забавя при стабилен темп на нарастване на депозитите, което допълнително засилва, при равни други условия, ликвидността на банките.

Участниците в анкетата на МВФ прогнозират запазване на нивото на валутния курс на лева/еврото спрямо щатския долар до края на годината. Въпреки близкия до нула консолидиран резултат, мненията са разделени основно между слабо поскъпване и слабо поевтиняване на лева спрямо долара.

Очакванията за динамиката на индексите на Българската фондова борса през четвъртото тримесечие са предимно за запазване на техните нива спрямо края на третото тримесечие, като общо преобладават неутралните отговори.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg