EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Подменен целия екип на ББР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подменен целия екип на ББР

mail14:20 | 15.04.2011прегледи 1618 коментарикоментари 0


Подменен е целият екип на Българската банка за развитие, става ясно от съобщение на институцията.
В съответствие с Устава на Българска банка за развитие, днес членовете на Надзорният съвет избраха нов Управителен съвет на банката, се казва в съобщение на банката.
Новият Управителен съвет е в състав:
Асен Ягодин - председател на съвета и изпълнителен директор
Владимир Гюлев - заместник-председател на съвета и изпълнителен директор
Илия Караниколов - член на съвета и изпълнителен директор
Андрей Генев и Христо Карамфилов - членове на управителния съвет.

Изразява се благодарност към досегашния екип - Димитър Димитров, Сашо Чакалски и Ангел Геков, ръководели институцията 10 години.

В момента Асен Ягодин е изпълнителен директор на Пощенска банка, председател на Съвета на директорите на БФБ и член на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България. Ягодин е и член на УС на Българската дилърска асоциация.

Миналата седмица банката отчете ръст на печалбата от 66,5% на заседание на Надзорния съвет, на което бяха приети одитираните финансови отчети на институцията за 2010 година. По този показател банката се нарежда на второ място от всички банки в страната. Печалбата на ББР след данъци е в размер на 25,883 млн. лева. С 55,8% са се увеличили и активите на ББР, като в края на 2010 г. техният размер е 1,37 млрд. лева. Корпоративният кредитен портфейл надхвърля 400 млн. лева, като увеличението му спрямо 2009 година е 32,1%.
През миналата година ББР пласира успешно две облигационни емисии за общо 40 млн. евро. Привлечен бе и дългосрочен инвестиционен ресурс в размер на 220 млн. лева от чуждестранни финансови институции, сред които Европейската инвестиционна банка, Банката за развитие към Съвета на Европа, Нордик инвестмънт банк, КФВ, Сити банк и др.
ББР реализира успешно и програма за изкупуване на вземания от разпоредители с бюджетни кредити в размер на 266 млн. лева. Общата експозиция по гаранции на групата на „ББР” АД към сектора на малките и средни предприятия надхвърли 110 млн. лева.
Към края на 2010 г. броят на служителите в ББР е 100 души. На всеки един от тях се падат активи от 13,706 млн. лева, докато за цялата банкова система този показател е 2,172 млн. лева. На всеки служител от ББР се пада сума от 4,033 млн. лева отпусната за кредити на фирми, а за банковия пазар у нас този показател е бил средно 1,588 млн. лева.
Въпреки че не се възползва от пряка държавна гаранция, през декември 2010 г. ББР получи рейнинг „ВВВ-” (равен на държавния) от международната рейтингова агенция FITCH. След като извърши надзорна проверка Управление „Банков надзор” на БНБ потвърди и високия комплексен рейтинг CAMELOS.


 


Тагове: ББР, екип
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg