EUR 1.9558
USD 1.8275
CHF 2.0371
GBP 2.2603
CNY 2.2603
you tube
mobile version

Повече споделяне на данни: Ползите + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Повече споделяне на данни: Ползите + видео

mail08:35 | 22.03.2023прегледи 2160 коментарикоментари 0


Свързаните обекти генерират все повече данни – от смартфоните до интелигентните градове. Европейският парламент иска да разгърне техния потенциал. Данните са ключови за иновациите във всеки отрасъл – от технологиите до здравеопазването, от транспорта до селското стопанство. Евродепутатите са загрижени, че твърде голяма част от тези данни остават неизползвани или в ръцете на технологични гиганти. Те искат нови правила, които да помогнат на по-малките дружества и публичните органи да предоставят по-добри продукти и услуги. Законодателният акт за данните ще определи рамката за икономиката на бъдещето. 

Големите масиви от данни имат потенциал да променят множество сектори от икономиката – от здравеопазването до селското стопанство, и са ключови за осъществяване на цифровата трансформация в ЕС.

Реализирането на този потенциал обаче зависи от споделянето на данни. Това означава използването на едни и същи бази от данни от множество потребители – компании или публични организации.

Към момента малка част от генерираните данни се използват многократно, като причините са липсата на опит и недоверието към споделянето на данни, противоречиви икономически стимули и технологични пречки. ЕС иска да даде тласък на споделянето на данни с два законодателни акта.

80% от генерираните промишлени данни никога не се използват

Европейският парламент прие законодателния акт за управлението на данните през април 2022 г. Той цели да намали разходите на компаниите за набавяне на данни, както и пречките за навлизане на пазара на цифрови услуги.

През март 2023 г. Европейският парламент одобри позицията си по законодателен акт за данните, който улеснява достъпа на компании до големи обеми от качествени промишлени данни, особено от продукти, свързани с интернет.

Научете какво представляват масивите данни и какви са ползите и предизвикателствата.
Как масивите от данни могат да се използват за създаване на услуги на бъдещето 

Какви са ползите от споделянето на данни

Увеличеното споделяне на данни следва да стимулира иновациите и да укрепи конкурентоспособността на европейската икономика. Достъпът до данни например е необходимо условие за развитие на изкуствения интелект, защото алгоритмите се нуждаят от голямо количество данни, за да изпълняват по-добре поставените им задачи.

Зелен преход

Използването на данни може да помогне за намаляване на потреблението на енергия или на емисиите – например, чрез облекчаване на задръстванията по пътищата или подобряване на енергийната ефективност на сградите или автомобилите.

Фабриките, селските стопани и строителните компании ще могат да оптимизират производството си и веригите си на доставки. Данни от сателити и сензори могат да позволят на фермерите да използват по-ефективно водните ресурси и да оптимизират производството си.

Данни за времето и околната среда също така биха били от полза при реагирането на извънредни ситуации като наводнения и горски пожари.

Фактор за иновации

Наличието на повече данни ще даде възможност на компаниите да разработят нови продукти и услуги. Поправката на уреди от компании, които не са свързани с производителите, ще се улесни и ще допринесе за намаляване на разходите.

Ползи за хората

Потребители, използващи свързани с интернет продукти, ще могат да разчитат на по-лесна поддръжка и поправка. Могат да се появят нови продукти и персонализирани лекарства. Градовете могат да станат по-чисти и по-интелигентни. Данните ще допринесат и за по-доброто управление на здравни кризи.

Как законодателните актове засилват доверието в използването на данни

Законодателен акт за управлението на данни

Законодателният акт за управлението на данни се стреми да приведе използването на данни в съответствие с изискванията на законодателството за защита на данните. Ще се използват широк набор от инструменти за тази цел − от технически решения като анонимизирането и обединяването на данни до налагането на правни изисквания на тези, които ще ползват данните.

Правилата ще спомогнат за по-доброто използване на данни, събирани в някои сфери на публичния сектор. Те позволяват също така създаването на общи европейски пространства на данни в различни области: здравеопазване, околна среда, енергетика, селско стопанство, мобилност, финанси, производство, публична администрация и умения.

Регулират се т.нар. пазари на данни − онлайн платформи, на които могат да бъдат купувани или продавани данни. Целта е такива посредници да получат признание като организатори на данни, заслужаващи доверие.

Правилата улесняват и споделянето на данни с нетърговски цели (в полза на обществото) от компании, организации или отделни хора.

Към момента големите масиви от данни са притежание основно на големи компании в цифровия бизнес. Законодателството иска да насърчи появата на алтернативи.

Законодателен акт за данните

Законодателният акт за данните се стреми да премахне пречките пред повторното използване на промишлени данни. Той внася яснота кой може да използва данните и при какви условия.

Потребителите и фирмите, които използват свързани с интернет продукти, ще получат достъп до данните, които генерират и ще имат право да ги споделят с други. До момента данните се добиват и използват главно от производителите на продуктите.

Законодателството също така цели да защити малките предприятия от несправедливи условия, които биха могли да бъдат наложени от по-големите компании в договорите за споделяне на данни.

С увеличения достъп до данни се повишава рискът начинът на функциониране на устройства или услуги да бъде разкрит от конкуренти и те да предложат подобни продукти на пазара. Затова депутатите искат да засилят клаузите за защита на търговските тайни.

Правилата ще улеснят прехвърлянето на клиенти от един доставчик на облачни услуги към друг и ще засилят защитата срещу незаконен достъп до нелични данни, съхранявани в ЕС.

Регламентът също така определя как органи на публичната администрация могат да използват данни на частни компании в изключителни случаи – например, при здравни кризи или природни бедствия.

Следващи стъпки

Законодателният акт за управлението на данните, одобрен от Парламента и от Съвета, ще влезе в сила от септември 2023 г.

По законодателния акт за данните Парламентът ще води преговори със Съвета въз основа на приетата преговорна позиция.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg