EUR 1.9558
USD 1.6499
CHF 1.8160
GBP 2.1668
CNY 2.3771
you tube
mobile version

Плевен иска кредит от Фонд Флаг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плевен иска кредит от Фонд Флаг

mail14:01 | 03.12.2018прегледи 453 коментарикоментари 0


Кметът на Плевен Георг Спартански ще иска кредит от фонд ФЛАГ за обслужване на важен инфраструктурен проект. Общинският съвет даде съгласие, съобщиха от общината. Идеята е договорът да бъде сключен с "Фонд за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ" ЕАД, по силата на който да се поеме дългосрочен общински дълг за реализация на проекта "Интегриран воден цикъл Плевен - Долна Митрополия". Той е финансиран по ОП "Околна среда 2014-2020 г.". 

Решението да се вземе кредит е подкрепено от 33 общински съветници, петима са гласували "въздържал се", противници на идеята не е имало.

Проектът ще реши важни проблеми, свързани с водоснабдяването и канализацията

Общата стойност на проекта за така наречения Воден цикъл е в размер на 117 150 330, 52 лв. с ДДС. Община Плевен ще реализира своята част, която е с приблизителна стойност 59 000 000 лв. с ДДС. От тях безвъзмездната финансова помощ от ОП "Околна среда 2014-2020 г." е 44 000 000 лв., а 6 000 000 лв. трябва да бъдат осигурени като собствен принос от Общината и възстановим ДДС, който е недопустим за финансиране от програмата (за периода до възстановяването му от НАП) 9 000 000 лв. 

В рамките на инвестиционния проект се предвиждат изграждане на канализационна и съпътстваща водопроводна мрежа в близките до Плевен села Ясен и Буковлък (етап първи). Ще бъде реконструирана Пречиствателна станция за отпадъчни води за група населени места от общините Плевен и Долна Митрополия. Старата не отговаря на съвременните стандарти са категорични експертите. Реализацията на такъв мащабен проект изисква значителен финансов ресурс за оборотно финансиране на разходите, преди тяхното възстановяване от ОП "Околна среда 2014-2020 г." и осигуряване на частта за собствено участие. По тази причина е дадено съгласието на Общинския съвет за кредит на Община Плевен от ФЛАГ.

Дългът на Плевен се предвижда да бъде дългосрочен, с възможност да бъде погасен предсрочно

Съгласно решението на съветниците максималният размер на дълга ще бъде 14 000 000 лв., от които до 8 000 000 лв. за мостово финансиране и финансиране на разходи за ДДС и до 6 000 000 лв. за финансиране на собствен принос. Видът на дълга ще е дългосрочен, поет с договор за общински заем при срок за погасяване до 72 месеца, считано от датата на подписване на договора за кредит. Желанието е в договора да има възможност за предсрочното му погасяване изцяло или на части, без да се взема такса за това. Посоченият максимален лихвен процент е шестмесечен EURIBOR плюс максимална надбавка от 4,083 на сто. За начина на обезпечаване на кредита е записано, че това ще стане чрез учредяване на залог върху настоящи и бъдещи приходи на Община Плевен.

Общинският съвет делегира в края на ноември т.г. права на кмета на Община Плевен да подготви искането за кредит, да го подаде в офиса на ФОМСБ - ФЛАГ ЕАД, да подпише договора за кредит и договорите за залог, както и да извърши всички останали необходими правни и фактически действия за изпълнение на решението.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg