EUR 1.9558
USD 1.7607
CHF 1.8218
GBP 2.2981
CNY 2.5672
you tube
mobile version

Питейната вода в ЕС /инфографики/

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Питейната вода в ЕС /инфографики/

mail15:40 | 23.10.2018прегледи 490 коментарикоментари 0


Директивата на ЕС за питейната вода налага минимални стандарти за качество на водата, използвана от хората за пиене, готвене и други домакински цели. Доклад на Европейската агенция за околната среда показва, че 98,5% от направените проби между 2011 и 2013 г. отговарят на сегашните стандарти.

Замислените промени целят да засилят доверието на потребителите и да насърчат използването на чешмяна вода. Одобреният от комисията по околна среда доклад призовава страните в ЕС да осигурят достъп до вода на всички граждани, включително на хората в уязвимо положение.

Максималните лимити за присъствието във водата на олово и вредни бактерии се намаляват, което ще повиши чистотата на водата. Нивото на микрочастиците от пластмаса също ще бъде следено. Правилата гарантират също така достъпа на потребителите до информация за качеството на водата.

Консумацията на чешмяна вода излиза не само по-евтино, но и опазва околната среда. Според Европейската комисия достъпът до по-качествена вода би намалил потреблението на бутилирана вода със 17%. Това би намалило пластмасовите отпадъци и емисиите на парникови газове.

Депутатите предлагат мерки като поставянето на безплатни чешми на публични места (включително в търговски центрове и летища) и насърчават предлагането на чешмяна вода в ресторантите.

Гражданската инициатива „Право на вода“ (Right2Water) събра над 1,8 милиона подписа и показа, че за европейците въпросът с питейната вода е много важен. Много хора държат да получават актуална информация за качеството на водата. Освен това когато пътуват в други страни от ЕС, хората често са несигурни дали могат да пият вода от чешмата.


Тагове: ЕС, питейна вода
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg