EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Патриотично усилие след криза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Патриотично усилие след криза

mail12:00 | 16.05.2010прегледи 1191 коментарикоментари 0


През последните месеци редица държави обявиха, че ще въведат строги мерки за намалявана на големите си бюджетни дефицити. 
В определяните като най- уязвими държави от еврозоната обявяването на мерките беше съпроводено с патриотични призиви за съдействие при реализацията им от страна на управляващите към гражданите на съответната страна.

Португалия

Премиерът на Португалия Жозе Сократиш призова сънародниците  си да направят "патриотично усилие" и да се включат в прилагането на мерките за икономии, целящи намаляване на бюджетния дефицит, съобщи Франс прес.
"Знам, че всички португалци са готови да направят усилие.
Едно национално и колективно усилие, едно патриотично усилие се изисква от всеки. Нека всички добронамерени португалци да разберат, че сега е моментът да направят това усилие", каза Сократиш.
През изминалата седмица премиерът обяви поредица от строги мерки, чрез които има намерение да намали бюджетния дефицит от 9,4 процента от БВП през 2009 г. на 4,6 процента през 2011 г. Това ще стане чрез повишаване на данъците и намаляване на разходите. Първоначално премиерът си беше поставил за цел догодина дефицитът да бъде сведен до 5,1 процента от БВП.

Гърция


През март 2010 г. Папандреу изрази увереност, че гърците отново ще застанат достойно пред историята и ще стъпят здраво на краката си. По неговите думи това е най-малката цена, която гърците са призвани да платят днес за онези, които преди 189 години са вярвали да направят от невъзможното възможно, пише още в посланието на гръцкия премиер.
Гърция одобри закон за реформиране на пенсионната система, след като се споразумя с Европейския съюз и Международния валутен фонд за нов пакет от мерки за намаляване на разходите, който трябва да изведе страната от дълговата криза, която се разпространи в еврозоната.
Според споразумението с ЕС и МВФ, Гърция планира да намали бюджетния си дефицит от 13.6% от БВП през 2009 г. до 8.1% от БВП през 2010 г., 7.6% през 2011 г. и 2.6% през 2014 г.
Мерките включват замразяване на възнагражденията в държавния сектор до 2014 г. Коледните, великденските и летните бонуси за  служители, получаващи над 3000 евро месечно, са спрени, а за получаващите по-ниски от 3000 евро възнаграждения ограничението е до 1000 евро.
Основният ДДС в Гърция е увеличен с 2 процентни пункта до 23%, след като през март бе повишен от 19 до 21%.
Акцизите за горивата, цигарите и алкохола са увеличени с още 10%.
Правителството обяви замразяване на пенсиите през 2010, 2011 и 2012 г.
Според законопроект, който се очаква да бъде гласуван през юни, възрастта за пенсиониране на жените в Гърция ще бъде изравнена с тази за мъжете и ще стане 65 години.

Испания

Като "специално, по-особено и извънредно усилие" определи испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро необходимостта от приемане на строги мерки за намаляване на бюджетния дефицит. През седмицата испанското правителство представи пакет от мерки, с които планира да намали бюджетния дефицит на страната.
Сред мерките в плана се очаква от 2011 година в Испания да бъдат премахнати и помощите от 2500 евро за раждане на дете, приети през 2007 година за насърчаване на раждаемостта, съобщи испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро.
Освен това ще бъдат намалени заплатите на държавните служители с 5 процента от юни 2010 година, а през 2011 година ще бъдат замразени.
Испания се ангажира да сведе бюджетния си дефицит от 11,2 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) праз 2009 година до 6 на сто през 2011 година.
Според Сапатеро икономическият растеж през 2011 година ще бъде по-нисък с няколко десетични единици спрямо официалната прогноза на правителство за увеличение на БВП с 1,8 на сто.

България

Като неизбежни и с добра дългосрочна перспектива определи причините за повишаване на бюджетния дефицит българският премиер Бойко Борисов преди ден, а именно -  инвестирането в инфраструктура и нарастването на социалните разходи.
На 5 май 2010 г. Министерският съвет представи пакет от мерки за стабилизиране на икономиката на страната. Като мярка за справяне с дефицита министрите решиха да вдигнат осигурителния стаж. Пенсионната  реформа предвижда от догодина да се запази възрастта за пенсиониране на жените - 60 години и  63 - за мъжете. Осигурителният стаж трябва да стане 37 години за жените и 40 години за мъжете. За всяка недостигаща година стаж ще се удържат по 2.4% от пенсията.
В актуализацията на бюджета ще се заложат 116 милиона лева субсидии за тютюнопроизводителите, стана още ясно на 5 май.
Планирано е и 220 милиона лева да бъдат отблокирани от резерва на НЗОК.
Транспортното и регионалното министерства ще получат допълнителни средства, като това цели единствено и само да бъде гарантирана на туризма по-добра инфраструктура и на икономиката добри железници. 50 милиона лева ще бъдат разпределени за доизграждането на АМ "Люлин" каза премиерът Борисов и уточни, че днес или сред празниците магистралата трябва да бъде дадена на прокуратурата.
300 милиона лева ще бъдат отпуснати за доплащането на военните хеликоптери, добави той.
На 5 май се взе решение и ДДС да остане 20 %, като също с 20 % да бъде съкратена числеността на администрацията.
На същата дата Министерският съвет прие закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ) за 2010 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg