EUR 1.9558
USD 1.7805
CHF 2.0314
GBP 2.2604
CNY 2.4980
you tube
mobile version

Пазарната капитализация на Газпром

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазарната капитализация на Газпром

mail15:09 | 15.11.2023прегледи 767 коментарикоментари 0


Пазарната капитализация на "Газпром", най-голямата компания за природен газ в света по производство и запаси, падна под тази на нейното петролно подразделение "Газпром Нефт" на фона на високите цени на петрола и след обявяване на дивидент от дъщерното дружество. Плащането към акционерите ще бъде в размер на 82,94 рубли за първите девет месеца на годината.

Според изчисления на Ройтерс пазарната капитализация, или стойността на всички акции взети заедно, на "Газпром" възлиза на 3,992 трилиона рубли (43,38 милиарда долара), докато стойността на "Газпром Нефт" се е повишила до 3,998 трилиона рубли.

Развитието е още един ярък знак за трудностите, които "Газпром" изпитва след инвазията  на Русия в Украйна и последвалия срив на износа на газ за Европа.

През 2007 г. "Газпром" беше третата по големина компания в света с пазарна капитализация от над 330 милиарда долара. Дмитрий Медведев, който беше председател на управителния съвет на "Газпром" и впоследствие стана президент и министър-председател на Русия, каза по това време, че иска "Газпром" да стане най-скъпата компания в света, търсейки оценка от 1 трлн. долара.

През 2005 г. "Газпром" купи компанията "Сибнефт" от Роман Абрамович за 13 млрд. долара, като впоследствие името на придобитото дружество стана "Газпром Нефт".

Според анализ на базираната в Москва брокерска компания BCS оценката на "Газпром Нефт" е надхвърлила тази на компанията майка за първи път поне от ноември 2016 г.

/БТА/


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg