EUR 1.9558
USD 1.7937
CHF 1.8467
GBP 2.1837
CNY 2.5140
you tube
mobile version

Очаква се 1373 тона реколта тютюн „Бърлей”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Очаква се 1373 тона реколта тютюн „Бърлей”

mail13:03 | 11.05.2017прегледи 424 коментарикоментари 0


Около 785 хектара с тютюн "Бърлей" ще бъдат разсадени в страната през тази година и се очаква да бъдат прибрани 1373 тона продукция, прогнозират от Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България /НАТ-2010/, предаде БТА. Според специалистите стимул за ръст с около 10-11 на сто при разсаждането в сравнение с предходната година е, че суровината от миналогодишната реколта е изкупена и изплатена напълно, а преходната национална помощ за тютюн е изплатена близо месец по-рано от миналата година.

По данни на НАТ-2010 българските сортове "Бърлей" се заменят с напълно приспособили се основно в Североизточна България италиански селекции. Водещо място за сортова група "Бърлей" по брой тютюнопроизводители, разсадени площи и произведени количества през последните десет години заемат стопаните от област Силистра - общините Силистра, Дулово, Главиница, Ситово и Тутракан. По-малки количества се отглеждат в Добричко, Шуменско, Разградско, Русенско и Търговищко, във Врачанско и в района на Стара Загора.

Според председателя на НАТ-2010 и президент на UNITAB - Европа, Цветан Филев през последните 4-5 години тютюнопроизводителите в Североизточна България вместо традиционния сорт "Каба Кулак" вече започват да отглеждат нови сортове ориенталски тютюн - "Катерини" и "Гръцка Басма". Заменят се и дребнолистни тютюни с едролистен "Бърлей".


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg