EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Отново унищожават крави заради шап

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отново унищожават крави заради шап

mail09:20 | 21.03.2011прегледи 1380 коментарикоментари 0


Шест екипа ветеринарни специалисти започват проверки във всички селища в диапазон от 3 -10-километровата зона около огнището на шап, съобщи Пенчо Каменов, директор на дирекция „Здравеопазване на животните и хуманно отношение” в Българската агенция по безопасност на храните в Бургас.  Както е известно още от петък 143 крави с положителни проби за шап са регистрирани в стопанство извън населено място до границата с Турция. Това е заградена ферма, която е в гората и животните са отглеждани свободно, като най вероятно са заразени от диви животни. Стопанството е най-близо до село Кирово, община Средец , това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.
Засега няма опасност за животните в това населено място, тъй като те са нямали допир с отглежданите крави. Няма да се налага и карантина в региона. Всички 143 крави, ще бъдат умъртвени, а стопанинът ще бъдат обезщетен, допълват от БАБХ. „Всички кръвни проби са отрицателни, а всички проби от епитела показват наличие на вирус, което означава, че инфекцията е влязла току-що и я хващаме много рано”, обяви Каменов. Според него може би преди една седмица е влязла инфекцията във фермата.
„Имаме достатъчно количество лекарство, с което да умъртвим животните. Определени са местата, на които ще бъдат изградени дезинфекциозните площадки, там ще бъдат ситуирани екипите на гранична полиция, за да може да се контролира евентуално месо или продукти от животински произход, които не са преминали термична преработка, гарантираща унищожаването на вируса на шапа да не излизат от огнището, за да не го разпространим на територията на областта и евентуално на територията на страната”, допълни той.

 


Тагове: крави, шап
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg