EUR 1.9558
USD 1.6133
CHF 1.8160
GBP 2.1976
CNY 2.4915
you tube
mobile version

Оперативна печалба на Аурубис = €91 млн.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Оперативна печалба на Аурубис = €91 млн.

mail18:06 | 21.05.2020прегледи 1021 коментарикоментари 0


Групата „Аурубис“ генерира оперативна печалба преди данъци (EBT) в размер на 91 млн. евро за първата половина на финансовата 2019-2020 година (1 октомври 2019 - 30 септември 2020), въпреки кризата с коронавируса и силното й въздействие върху световната икономика. Оперативната печалба за същия период на предходната финансова година е 103 млн. евро.

„Аурубис“ успява да балансира намаленото предлагане на световните пазари на суровини с гъвкаво планиране на материалите и широко диверсифицирано портфолио към доставчиците като гарантира, че всички производствени звена на Групата разполагат с достатъчно количество концентрати и материали за рециклиране.

Силната балансова позиция със стабилна ликвидност се оказаха предимство по време на кризата с коронавируса. Компанията изплати дивиденти в размер на 1.25 евро на акция, съгласно приетата на 27 февруари 2020 г. резолюция на Годишното общо събрание. На 19 март 2020 г. Групата стартира и програмата си за обратно изкупуване на акции на обща покупна цена от 200 млн. евро. Инвестиционната програма и прилагането на мултиметалната стратегия остават непроменени.

 

Спирането на завода в Хамбург за планов ремонт през първото тримесечие на финансовата година оказва отрицателен ефект от 31 млн. евро от по-ниската преработка на концентрати. Производството във всички заводи на Групата запазва добро ниво през второто тримесечие, с положителен ефект от 25 млн. евро спрямо същия период на изминалата година, когато имаше непланирани спирания.

По-ниските продажни цени на сярна киселина и значително по-слабото търсене на форми и плосковалцувани продукти се отразяват отрицателно върху резултата за първото полугодие. Положителни ефекти оказват по-голямата производителност в завода за рециклиране в Люнен, по-високите такси за рециклиране на меден скрап и цените на металите.

Оперативната възвъщаемост на вложения капитал (ROCE), с отчитане на оперативната печалба преди данъци и такси (EBIT) от последните четири тримесечия, намалява до 7.5% (за предходната година: 9,2%). Това се дължи на еднократните ефекти от края на миналата финансова година, както и на плановия ремонт в завода в Хамбург. Нетният паричен поток към 31 март 2020 г. е -25 млн. евро, значително над нивото от предходната година (-334 млн. евро).

Въпреки по-слабото предлагане на пазарите на суровини, Групата очаква да осигури достатъчни количества концентрати и меден скрап. Таксите за обработка и рафиниране на концентрати са под натиск, докато таксите за рафиниране на меден скрап все още са на високо ниво, въпреки лекото им намаляване. Засилват се негативните ефекти на крайните пазари на медни продукти, поради продължаващи спирания на производството в различни отрасли. Групата допуска, че търсенето на медни пръти и профили ще бъде по-слабо през следващите няколко месеца.

В дългосрочен план „Аурубис“ гледа към бъдещето положително. Придобиването на испанско-белгийската група за рециклиране „Метало“ (Metallo) за 380 млн. евро, което получи одобрението на антимонополните органи на ЕС на 4 май 2020 г., ще даде нов тласък за мултиметалната стратегия на Групата. 


“Аурубис“ e водеща международна група за производство на метали и най-големия преработвател на мед в света. „Аурубис България“, част от Групата, стопанисва медодобивния завод до Пирдоп и Златица и е втората по големина компания в България.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg