EUR 1.9558
USD 1.6133
CHF 1.8160
GBP 2.1976
CNY 2.4915
you tube
mobile version

Обсъждане на магистрала Русе-В.Търново

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обсъждане на магистрала Русе-В.Търново

mail09:01 | 22.11.2017прегледи 8433 коментарикоментари 0


От 28 ноември започват обществените обсъждания на процедурата по оценка на въздействието върху околната среда на проекта за изграждане на магистралата Русе - Бяла - Велико Търново, информира в Русе министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Там той проведе работна среща с кмета на града Пламен Стоилов и народни представители от региона.

В крайдунавския град такова обсъждане ще се състои на 1 декември, а всички ще се проведат в рамките на две седмици, като в тях ще участва председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов.

Николай Нанков посочи, че след провеждане на обсъжданията, в рамките на 45 дни, министърът на околната среда и водите трябва да се произнесе с одобряване на някой от трите варианта на трасе, след което ще могат да започнат реални дейности по проекта.

Накво каза още, че през 2018 г. ще бъдат рехабилитирани още поне 15 км от първокласния път Русе - Бяла.

Пред медии в областния център министърът коментира, че физическото изпълнение на извършващия се в момента ремонт на близо 10-километровия участък на Беленския баир от пътя Русе - Бяла вече е над 50%. Поради интензивния тежкотоварен трафик по трасето на участъка са положени асфалтобетон и геомембранна мрежа. Остава да бъдат положени износващ слой и маркировка. Очаква се изпълнението да приключи в рамките на следващите две седмици, информира Николай Нанков, който по-рано днес инспектира ремонта на пътя.

Предстои Агенция „Пътна инфраструктура" и кметът на Община Бяла да сключат споразумение за съвместно изграждане на обезопасителни съоръжения на кръговото кръстовище, което е един от най-тежките участъци от гледна точка на безопасност, с висока степен на травматизъм и жертви в страната, съобщи още министърът. Предвижда се изграждане на насип от инертни материали и осветление. В рамките на следващите няколко седмици предстои подмяна на защитни съоръжения, мантинели и парапети там, допълни той.

Взетото през месец септември решение за наддоговаряне с 212 млн. лв. на ресурса по Оперативна програма „Региони в растеж" позволи да поканим кмета и да сключим договорите за обновяване на сградите от образователната инфраструктура в Община Русе, за да може да стартира реалното им изпълнение, каза още министър Нанков. Той допълни, че по тях вече се работи и в рамките на 2018 г. се очаква да има обновени материална база, оборудване, обзавеждане и спортна база в училища и детски градини в града.

През 2018 г. ще стартира изпълнението на големия воден проект в Община Русе, финансиран с европейски средства, по който ВиК Русе е бенефициент, обяви Николай Нанков. Той поясни, че около 50 млн. лв. ще бъдат вложени в подобряване на питейно-битовото водоснабдяване, а малко над 30 млн. лв. ще са инвестициите за канализация и пречистване на отпадъчни води.

Министърът съобщи още, че след сключване на споразумение с Агенция „Пътна инфраструктура", Община Русе ще може да осъществява адекватна поддръжка на бул. „България", който е част от републиканската пътна мрежа.  За тази цел на общината на годишна база ще бъдат предоставени над 396 хил. лв.

Агенция „Митници", Главна дирекция „Гранична полиция", Община Русе и АПИ работят съвместно по решаване на проблема с отводняване на трасето в посока Дунав мост. Предвидено е уширение на пътя, което ще премахне сега образуващата се „тапа" там. Проектът за него ще стартира през месец февруари или март 2018 г., стана ясно от думите на министъра.

Николай Нанков коментира, че трябва да бъдат ускорени действията между министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта, информационните технологии и съобщенията, за да може Община Русе максимално бързо да стартира договора за строителство, реконструкция и рехабилитация по изграждането на кейовата стена в най-големия ни Дунавски град.

Днес в Русе министър Нанков посети блок „Русия", който е със сериозни конструктивни проблеми и предстои да бъде обновен в рамките на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Предстои да бъде взето решение относно варианта за конструктивно укрепване и финансиране на дейностите по сградата, за да може животът й да бъде удължен и да се гарантира безопасността на живеещите в нея хора.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg