EUR 1.9558
USD 1.6076
CHF 1.8089
GBP 2.1980
CNY 2.4847
you tube
mobile version

Няма туристи във В. Търново

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Няма туристи във В. Търново

mail17:05 | 19.03.2020прегледи 10133 коментарикоментари 0


Туризъм във Велико Търново в условията на извънредно положение вече няма. „Всички посещения, включително и през големите туроператори, са анулирани. Големите хотели започнаха да затварят“, заяви за БНР Борислав Йорданов, управител на общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“. Всички офиси на туристическия център не работят. Консултации се дават само по телефона. Отменено е 17-ото издание на международното туристическо изложение „Културен туризъм“, което трябваше да се проведе от 23 до 25 април.

Емблематичната за историческата и духовна столица на България улица на занаятите е празна. Всички дюкяни на занаятчиите, кафенетата и антиквариатите са с големи катинари на вратите. На Самоводската чаршия работи само бакалията, туристи няма, коментира търговецът в хранителния магазин Петър Стойчев:

„Заради вируса, под карантина. Не съм отдавна на чаршията, до сега не е било така. В бакалията са оставени фигурки от дърворезбаря. Никой за сега не проявява интерес към тях. Няма туристи. Мъртвило“.

Единственият туристически обект във Велико Търново, който работи, е архитектурно-музейният резерват „Царевец“. Посещенията са на единични туристи, групи не се допускат. От касата, където се продават билетите за вход в крепостта, отказват коментар, забранено им било да говорят с журналисти. В неформален разговор споделят, че на ден минават по не повече от десетина туристи. Музейните работници на касата са притеснени и отказват да работят, защото статистиката, която събират при разговор с туристите, на които продават билети, показва, че посетителите са от рискови дестинации като Китай и Испания, както и туристи от Белгия, Франция, Германия, Австрия, Гърция и Израел, но и от българи, завърнали се от чужбина, решили да се разходят, преди да се приберат по родните си места.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg