EUR 1.9558
USD 1.6483
CHF 1.7641
GBP 2.2814
CNY 2.5254
you tube
mobile version

Няма спад на стартовите заплати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Няма спад на стартовите заплати

mail16:10 | 21.01.2021прегледи 310 коментарикоментари 0


Четири пъти по-високо увеличение на кандидатите за работа, идващи от най-засегнатите от ковид кризата сектори, отчита специализирана агенция в HR решенията Adecco България. По-малкият опит на тези хора в стандартния начин за намиране на работа (през обяви вместо чрез препоръка или от уста на уста), води до по-безразборно кандидатстване, без да се обръща внимание на изискванията за конкретната позиция. Това от своя страна затруднява намирането на подходящите кандидати за по-ниските позиции, защото се утежнява процесът по  подбор.

Освободените от засегнатите сектори хора са потенциални служители за аутсорсинг компаниите, например, стига да покриват изискванията за добро владеене на език и по-високо ниво на техническа грамотност.

Затова специалистите съветват тези кандидати да наградят своите умения. За целта има достатъчно безплатни инструменти, чрез които да повишат квалификацията си и своите меки умения, така че да останат конкурентноспособни на пазара, ако кризата продължи.

Въпреки повишения брой хора търсещи работа, наблюденията са, че работодателите не са намалили стартовите възнаграждения за отворените позиции. Със сигурност обаче почти общовалидна допълнителна придобивка е по-голямата гъвкавост в работното време и възможността за работа от вкъщи, където съответната позиция позволява. В пакетите на някои компании дори са включени допълнителни средства за подобряване на условията за работа от разстояние като целево финансиране на закупуването на бюра, столове и т.н.

И докато за по-ниските позиции има достатъчно кандидатстващи, за средното и високо ниво специалисти по-трудно се намират хора за свободните позиции. Като последица от развитието на кризата и нейната непредсказуемост, доказаните специалисти не са склонни да сменят своя работодател.

Безспорен е общият спад в броя на обявените свободни позиции, но има сектори, които продължават усилено да наемат хора. При тях кризата не е довела до замразяване на назначенията, а точно обратното. Примери за такива сектори в България са аутомотив, ИТ и аутсорсинга.

В сравнение с първия локдаун през пролетта, при втората вълна на пандемията компаниите реагират по-балансирано и спокойно и не пристъпват автоматично към замразяване на позиции.

„Кризата е тук, тя продължава и най-вероятно ще продължи още дълго време. Но след първоначалния шок през март вече има по-малко неизвестни, бизнесът има вече по-ясна представа какво да очаква и как да се справя с последиците. В тази връзка, очакваме настоящата година да е малко по-структурирана, спрямо 2020.“, споделя Димитър Иванов, Търговски и оперативен директор на Adecco за България.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg