EUR 1.9558
USD 1.7425
CHF 1.8411
GBP 2.1702
CNY 2.4661
you tube
mobile version

Няма да доказваме стаж за пенсия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Няма да доказваме стаж за пенсия

mail13:41 | 01.08.2016прегледи 1048 коментарикоментари 0


Националният осигурителен институт да разпраща подсещащи писма до бъдещите пенсионери, че им предстои да си подадат документите, и съвети как да го направят. Това предвижда концепцията на преизбрания за втори мандат управител на НОИ Бисер Петков. 

НОИ ще разпраща писма до хората 1 г. преди да навършат възрастта за пенсия. В тях ще има указания какви документи да приготвят и откъде да ги набавят, обясни Петков. За да влезе в сила тази практика обаче, ще е нужна промяна в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.

Хората вече да не събират документи, с които да доказват стажа си, а да подават само заявление за пенсиониране, предвижда друго нововъведение в програмата на Петков. НОИ ще вади сам всички нужни документи и удостоверения от осигурителния архив. Тази промяна обаче ще влезе в сила от началото на 2019 г., когато отпада изискването за посочване на трите най-добре платени години преди 1997 г. за изчисляване на пенсията. В момента хората трябва да носят на НОИ трудови и осигурителни книжки, удостоверения за пенсиониране от всеки работодател и пр. Иначе за промяната не е нужна поправка в нормативен акт. Очакванията на Петков са тя да съкрати времето за отпускане на пенсията от сегашните 4 месеца от датата на подаване на заявлението на 45 дни.

От следващата година НОИ планира да пусне и електронна система, в която работодателите да вкарват удостоверенията за пенсиониране на хората, които напускат. Така документите директно ще влизат в осигурителното досие на човека, обясни подуправителят на НОИ, също с нов мандат Весела Караиванова.

От 2017 г. осигурителният институт ще пусне и регистрация по електронен път на безработните. В момента, след като се регистрират в бюрото по труда, хората трябва да занесат пълен набор документи и на НОИ, за да получат обезщетението си. Ангажиментът на ръководителите на осигурителния институт са от догодина безработните само да въвеждат в интернет портал номера на удостоверението си за регистрация в бюрото по труда. Останалите документи ще бъдат изтеглени електронно от НОИ./24 часа он лайн

 


Тагове: стаж, пенсия
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg