EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

НСТС ще дискутира цената на тока

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НСТС ще дискутира цената на тока

mail10:10 | 20.12.2018прегледи 623 коментарикоментари 0


Социалните партньори ще обсъдят шоковото поскъпване на индустриалния ток след Нова година. Това стана ясно по време на редовно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Предложението на синдикатите беше цената на тока, който се търгува на енергийната борса, да се разгледа като допълнителна точка извън планирания дневен ред. Вицепремиерът Марияна Николова обаче е категорична, че толкова сериозна тема не може да се вмести набързо в една точка „Разни“. Освен това има процедура, която официално да се призоват членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране.

До искането на бизнеса да се разгледа цената на индустриалния ток се стигна, след като от началото на месеца бяха регистрирани драстични скокове от над 300% в търгуваната цена на борсата, което принуди някои предприятия в Стара Загора да намалят производствата, а други направо да спрат работа. С призив към премиера Бойко Борисов за спешни мерки срещу шоковото поскъпване на ток излязоха и от Асоциацията на индустриалния капитал в България. В писмо сдружението недоумява за неаргументираното повишение на цената на тока, която се търгува на платформите на Българската независима енергийна борса. „Нееднократно сме сигнализирали за абсурдни и видимо непазарни отклонения в търгувани количества и цени на платформите на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД (БНЕБ), включително и при директни сравнения на дългосрочни продукти и резултати от сегмент „ден напред“ с количества и цени на румънската борса OPCOM и унгарската борса HUPX, отбелязва индустриалният бизнес. Подобни шокови стойности имаше и през октомври, при които се търгува индустриалният ток на борсата. Тогава бизнесът сигнализира, че котировките „ден напред“ стигат до скок от 250%.

Експерти коментираха ЕС, че такива аномалии са нелогични, притеснителни и дори опасни за бизнеса. Хора от борсата коментираха, че подозренията за подобно грубо вмешателство са напълно основателни. Енергийният регулатор се зае да провери случаите и обяви, че ще са нужни поне 4 месеца да установи дали са основателни сигналите за извършени нарушения. Но дори и да не е завършила проверката, председателят на държавния регулатор Иван Иванов заяви, че цена от 149 лева за мегаватчас е прекалено висока. За бита от КЕВР уверяват, че от 1 януари цената няма да бъде пипана. /БГНЕС

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg