EUR 1.9558
USD 1.7785
CHF 1.7988
GBP 2.2837
CNY 2.5331
you tube
mobile version

Нови тенденции в пиенето на бира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови тенденции в пиенето на бира

mail11:11 | 17.04.2019прегледи 411 коментарикоментари 0


През 2018 г. консумацията на бира на глава от населението в България  е 75 литра или 150 стандартни бутилки пиво. 93% от изпитата в страната бира е дело на компаниите, членове на Съюза на пивоварите в България /СПБ/. 

Все повече се утвърждава тенденцията за нарастващ интерес на потребителите към безалкохолните и нискоалкохолни бири. От всички алкохолни индустрии пивопроизводството е единственото, което  позволява продуктът да бъде с 0% или под 0,5% алкохол. В същото време безалкохолното пиво съдържа същите натурални съставки, вкусови и ароматни качества като традиционната бира. Все по-широко се развива и сегментът на специално разработваните бутикови пива, включително с повишено съдържание на антиоксиданти и витамини – позитивна тенденция, която предоставя различни възможности на пазара за удовлетворяване на изискванията на все повече потребители.

Д-р Петър Недялков, преподавател по технология на пивото в Университета по хранителни технологии (УХТ) – Пловдив, опроверга мита, че бирата от една и съща партида е различна в различните опаковки. „Единственото, което се случва, е че пивото преминава през различни бутилиращи линии - за стъкло, кенове, кегове или PET, но това не променя самия продукт. Трябва да се отбележи обаче, че видът опаковка има значение за срока на годност на пивото. Ето защо, ние винаги съветваме потребителите внимателно да четат етикетите, още повече, че произвежданите в страната бири имат списък на съставките и стойността на калориите на етикетите си“, сподели той.

Доброволният ангажимент на индустрията в ЕС за предоставяне на хранителна информация върху етикетите на пивото е голямото постижение и за българските пивовари. Почти 100% от произвежданите у нас бири имат списък на съставките върху етикетите си, а 98% - на калориите. Това ни отрежда една от лидерските позиции във внесения в ЕК отчет на Пивоварите на Европа „Гордеем се, че сме прозрачни”.

Лекцията бе част от програма на Националната бирена академия, продължава и през тази година с поредица от инициативи, целта на които е да се разшири познанието за пивото и съвременната бирена култура. 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg