EUR 1.9558
USD 1.6103
CHF 1.7734
GBP 2.2734
CNY 2.4959
you tube
mobile version

Нови прогнози от Goldman Sachs

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови прогнози от Goldman Sachs

mail08:02 | 11.11.2020прегледи 454 коментарикоментари 0


С отминаването на оспорваните президентски избори в САЩ, растящите случаи на Covid-19 и от двете страни на Атлантическия океан ще започнат отново да привличат все повече вниманието и ще се отразят негативно на големите икономики в близко бъдеще, предупреди американската банка Goldman Sachs.

Екип на банката, воден от нейният главен икономист Ян Хациус, намали рязко прогнозата си за краткосрочния икономически растеж в САЩ през четвъртото тримесечие до 3,5% от 7,0% и понижи драстично оценката си за европейската икономика до нейно свиване с 8,7% при предишна прогноза за растеж от 9,1 на сто.

"Рисковете за новите прогнози са в посока надолу, ако новините за коронавируса продължават да се влошават", посочиха Хациус и неговият екип, съобщава агенция MakWatch

Ян Хациус също така каза, че Байдън вероятно ще се наложи да работи с републиканско мнозинство в Сената и ще се задоволи с нов пакет от антикризисни финансови стимули за 1 трлн. долра, което е по-малко от половината от досегашните очаквания на Goldman Sachs, при положение, че демократите не успеят да поемата контрола над горната камара на американския конгрес, запазвайки единствено контрола над Камарата на представителите

Това би трябвало "да е достатъчно за малък позитивен фискален импулс за растежа на САЩ през следващите тримесечия“, отбеляза той, но допълни, че в краткосрочен план все още остават в сила редица затруднения, които могат да доведат до нова низходяща ревизия на икономическите прогнози.

Обявените през последните седмици в Европа нови локдауни пък са основна причина за рязкото обръщане на икономическите перспективи пред региона в краткосрочен план от страна на Goldman Sachs. И докато американските щати и общини не са обявили по-строги ограничения за движение, освен многодневните карантини за хора, пътуващи от някои щати до други, икономистите на банката са вложили в последната си прогноза потенциални промени и в тази насока.

Новините за разпространението на коронавируса бяха засенчени през миналата седмица от продължителните и ожесточени избори в САЩ, въпреки че през това време страната отчете средно над 100 хиляди новозаразени на ден с Covid-19. Самият Джо Байдън се очаква да обяви в понеделник нова работна група за справяне с коронавирусната пандемия.

В Европа пък им нарастващи хоспитализации на заразените с коронавирус, особено в Чешката република и Белгия. Когато данните са отнесат към конкретната популация се вижда, че нивото на хората, хоспитализирани с Covid-19 в Европа е доста по-високо, отколкото в САЩ, съобщи наскоро New York Times.

Въпреки занижените краткосрочни икономически прогнози, екипът на Ян Хацуис представи и дългосрочни прогнози, които са по-оптимистични./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg