EUR 1.9558
USD 1.7985
CHF 1.8441
GBP 2.3242
CNY 2.5624
you tube
mobile version

Нови правила за работниците на повикване

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови правила за работниците на повикване

mail12:39 | 23.10.2018прегледи 771 коментарикоментари 0


Нови правила за минималните права на работници, работещи на повикване, със заплащане чрез ваучери или през платформи като Юбър (Uber) и Деливеру (Deliveroo), бяха одобрени от ЕК по заетостта, съобщи Европарламентът. 

Евродепутатите от ЕК по заетостта казаха, че лице, което за определен период от време изпълнява услуги за и под ръководството на друго лице срещу заплащане, следва да бъде защитено от тези нови права. 

Това означава, че работниците със случайна или краткосрочна заетост, работниците на повикване, работниците с непостоянна работа, работещите със заплащане чрез ваучери или през платформа, както и домашните работници, лицата на свободна практика, стажантите и обучаващите се работници, заслужават набор от минимални права, при условие, че отговарят на тези критерии.

Прозрачност

Според приетия текст, всички работници следва да бъдат информирани от първия ден за основните измерения на техните договори като продължителност, периоди на предизвестие и първоначална основна заплата. Евродепутатите въведоха изискване работодателите да предоставят такава информация в писмен вид и да включват подробности за обучения, бонуси и заплащане за извънреден труд. 

Нови видове на заетост

За да бъдат покрити новите видове на заетост, евродепутатите се съсредоточиха върху усъвършенстването на конкретен набор от права и мерки за сигурност на условията на труд. 

- Променливо работно време: работниците следва да бъдат информирани за гарантираните платени часове и за заплащането за извършената работа извън тези гарантирани часове. Крайният срок, в който работодателят може да прекрати договор, след който работникът има право на заплащане, трябва също да бъде посочен. 

- Предвидимост на работното време: работниците на договор по заявка или подобни видове на заетост следва да се ползват от минимално ниво на сигурност и предвидимост и да могат да отказват без последствия, назначение извън предварително определените часове или да им бъде заплатено, ако назначението не е било прекратено навреме. 

- Повече от една работа: работодателят не може да забранява, санкционира или възпрепятства работниците да работят на повече от едно работно място.

Изпитателен срок и обучение

Изпитателните срокове не трябва да бъдат по-дълги от шест месеца, или девет месеца за ръководни длъжности, за да се гарантира, че подновеният договор не води до нов изпитателен срок. Този срок не може да се удължи едностранно при никакви обстоятелства.

Евродепутатите подкрепиха предложението за предоставяне на безплатно задължително обучение от работодателя и добавиха, че то трябва да бъде извършено в рамките на работното време и да се брои като работно време.

Енрике Калвет Чамбон (АЛДЕ, Испания), заяви: "Това е голяма крачка напред за засилването и укрепването на европейския социален модел и сближаването в бъдеще.

Настъпи моментът да се разработят минимални правила относно условията на труд за европейските граждани. Тези минимални права имат значение за живота на 500 милиона европейци; това е отговор на техните очаквания и ще допринесе да се постигне баланс между гъвкавост и сигурност на труда.

Социалният диалог е най-добрия начин за посрещане на предизвикателствата на новите форми на заетост. Предлагаме да го популяризираме колкото е възможно повече. Тези нови форми на заетост ще бъдат подкрепени от основни минимални конкретни права на европейско равнище".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg