EUR 1.9558
USD 1.6405
CHF 1.8066
GBP 2.1867
CNY 2.4940
you tube
mobile version

Нови правила за колективно финансиране в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови правила за колективно финансиране в ЕС

mail17:35 | 09.10.2020прегледи 383 коментарикоментари 0


Европейският парламент прие на 5 октомври правила, които улесняват платформите за колективно финансиране в ЕС, свързващи стартиращи бизнеси и инвеститори.

Правилата целят да направят по-лесно функционирането в целия единен пазар на платформи, които дават възможност на инвеститори да предоставят капитал на компании. Законодателството разширява достъпа на стартиращи и малки компании до потенциални инвеститори и осигурява на инвеститорите по-голям избор от проекти и по-добра защита.

Платформите за колективно финансиране с дейност в повече от една страна в ЕС ще трябва да се съобразяват с единен набор от основни изисквания вместо с различни правила за всяка страна. Правилата ще важат за доставчици на услуги за колективно финансиране, които набират до 5 млн. евро на проект за година.

Какво представлява колективното финансиране? 

Стартиращите и иновативните компании често имат трудности с получаването на финансиране по традиционни начини като банкови заеми. Доставчиците на услуги за колективно финансиране позволяват на такива компании да се свържат и да наберат средства от множество малки инвеститори. Обикновено набирането на средства става през дигитални платформи. 

Защо е необходимо законодателство на ЕС за колективното финансиране

Съществуващите национални правила за колективно финансиране не са еднакви и правната несигурност е пречка за инвестиране в проекти в други страни. Това също ограничава възможностите за компании, които искат да привлекат инвестиции, особено ако те финансират на по-малки пазари.

Как новите правила защитават инвеститорите

Един от големите рискове при колективното финансиране е, че решенията на инвеститорите не се ръководят от данни, а са повлияни от емоции. Фалирането на малки компании и забавянето на доставката на стоки са сред проблемите, които инвеститорите не успяват да предвидят.

Новите правила на ЕС изискват платформите за колективно финансиране да дават ясна информация за потенциалните финансови рискове за всеки проект. Инвеститорите трябва да имат достъп до инвестиционен проспект за проектите, подготвен от организатора на проекта или от платформата.

Следващи стъпки

Новите правила за доставчиците на услуги за колективно финансиране ще започнат да се прилагат една година след публикацията им в Официалния вестник на ЕС.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg