EUR 1.9558
USD 1.8039
CHF 1.8380
GBP 2.3505
CNY 2.5817
you tube
mobile version

Новите предприятия от началото на 2019 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новите предприятия от началото на 2019 г.

mail06:10 | 29.05.2019прегледи 1866 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg

Почти всяка седмица се открива нова фабрика с германски инвеститор. Немските фирми у нас са 5 000, а от 30 от 100-те най-големи инвестиции в страната са от Германия. Тази констатация на вицепремиера Екатерина Захариева е повод да се направи обобщение на откритите нови производствени предприятия от началото на годината. Те са преобладаващо свързани с автомобилната индустрия.

За периода 2014-2018 година сертифицираните проекти в автомобилния сектор са 17 на брой, на обща стойност 300 млн. лв. и са разкрити близо 8 000 нови работни места. В сектора са заети повече от 170 предприятия – международни и местни компании, производители на части и компоненти за автомобили.

Ето и откритите нови предприятия от началото на годината и в други сектори:

с. Карапелит, област Добрич: Нов цех за екстракция в завода за олио Инвестицията е над 3 000 000 евро. В завода работят повече от 200 души. Заводът произвежда от семето до олиото в бутилка като месечно износът достига 3 000 000 литра. Годишно в завода се преработват по 150 000 тона слънчоглед от реколтата от маслодайната култура  в Добричкия регион.

Пазарджик: 13 000 кв. м. нови производствени площи в Пазарджик на предприятие за производство на компоненти за автомобилната индустрия. С разширението на производството заявката на компанията е до края на годината да назначи 1 000 нови служители.

Кърджали: Откриване на корпус от завод за производството на каучукови, пластмасови и метални съединения за спирачните системи на световно известни автомобилни марки. Проектът е финансиран от турски холдинг, собственик на пет такива завода у нас и с планове за шести. Холдингът е създаден с капитали от Турция, производството му в България надхвърля 400 милиона лева, а амбицията е скоро то да достигне един милиард лева. За него работят над 2 500 души, предстои изграждането на още един завод край Враца с хиляда работни места.

Русе: Отворена е още една производствена база към завода за автомобилини части там. За миналата година оборотът на завода е надхвърлил 100 милиона евро, а след пускане на разширението той трябва да достигне до 180 милиона евро до 2022 година. Открити са повече от 1 300 работни места.

Лясковец: Нов машиностроителен завод. Собственик на новия завод е компанията “Армако” АД, която има 20-годишен опит в областта на отбранителната промишленост. Дружеството притежава пълен лиценз за износ и внос на оръжия и специално оборудване, за трансфер на оръжия, както и брокерска дейност с трети страни на оръжия и специално оборудване. Предприятието в Лясковец ще произвежда детайли, възли и елементи от стомана. Производствената база е разположена върху терен от близо 14 декара. Върху него е изградена едноетажна сграда с площ от около 2400 кв.м, както и триетажна административна част. В завода се очаква да работят близо 200 души.

Село Стряма: В индустриалната зона Раковски до пловдивското село Стряма започна работа нова консервна фабрика - "Траки". Проектът за изграждане на фабрика за производство на консерви и хладилни камери за съхранение на селскостопанска продукция възлиза на 4.7 млн. евро, съобщи Стайко Тодоров - собственик и управител на "Щром" ЕООД, която е инвеститор в новата мощност. Основните продукти на новото предприятие са стерилизирани корнишони, печена и белена червена капия - в буркани и замразена, и различни видове лютеница, а капацитетът е 5 милиона буркана годишно и около 600 тона замразени зеленчуци. Консервна фабрика "Траки" осигурява пълна заетост на 20 души, а през лятото и есента - сезонна заетост на 100-150 работници. Основният екип обслужва 10 технологични линии.

Село Бенковски, община Марица: Волво Груп България откри нов собствен сервизен център до Пловдив. Инвестицията в него е 3,8 млн. лева. Базата се простира на терен от 23 декара в непосредствена близост до АМ Тракия (120-ти км, до село Бенковски, община Марица). В центъра ще се извършва обслужване, сервизиране и продажба на пълната гама товарни автомобили от марките Volvo и Renault. Капацитетът на обслужване ще бъде близо 5000 камиона годишно, като ще може да се работи по 9 камиона едновременно. Сервизът ще разполага с модерно оборудване по утвърдените глобални стандарти на компанията. В него ще има три проходни канала и три диагностични стенда. Складовата база ще предлага големи наличности на резервни части и ще осигурява доставка в рамките на 24 часа. 

Инвестицията в собствен сервизен център в Пловдив е част от цялостната стратегия на Волво Груп България за устойчиво развитие, модернизация и увеличаване капацитета на сервизната мрежа в страната. Проектът стартира с откриване на сервизна база във Варна през 2015 г., а от началото на 2016 година отвори врати и разширеният сервизен център в София, който има капацитет за сервизиране на 10 368 товарни автомобили средно на година и позволява едновременна работа по 16 влекача. През 2017 заработи и новият център на Волво Груп България в Бургас, изграден с 2 млн. лева инвестиция. През есента на 2018 година бе открита и сервизна база на компанията във Велико Търново. С това общата инвестиция за развитието на сервизната мрежа у нас надхвърля 12 млн. лева.

Предстоящи за откриване:

Куклен: Високотехнологичен завод с турско-немски капитали се изгражда край Куклен. Инвестицията е 12 милиона лева, а в предприятието ще бъдат наети 100 специалисти. Те ще правят цифрово-програмни машини, които ще се изнасят в цял свят. Очаква се през септември производството да стартира. В момента в кукленската зона продължава строителството на турски завод за фарове на Мерцедеси. До края на т.г. ще започне пробното им производство, а серийното - през декември 2023 г. Компанията е закупила парцел от 92 декара, като в следващите четири години възнамерява да вдигне там още две предприятия и парк за поддоставчици. Общото капиталовложение в трите фабрики е 40 милиона евро. В първия завод за фарове ще бъдат назначени 140 души - инженери и средни техници. Според разчетите през 2023 г. служителите ще достигнат 400. Нови работни места се очаква да открие и немска компания, която строи край Куклен втория си завод за матрици.

Враца: Нов завод за проводници и електронни компоненти за пренос на данни за автомобили. Инвестицията е близо 22 милиона лева на немската компания "МД Електроник". Производствената сграда и съпътстващата я инфраструктура ще бъдат изградени върху общински терен, закупен от инвеститора за над 1,1 милиона лева. Производството се предвижда да започне през 2020 година. Първоначално в него ще бъдат заети 300 служители и работници, като инвестиционните намерения на немската компания да развива проекта и да бъдат достигнат 1000 работни места.

Ловеч:В края на май заводът на Voss Automotive край село Баховица ще започне производство на автомобилни детайли. Доставките ще започнат в средата на годината, като засега Voss има договори с три германски автомобилни марки. Съоръжението ще произвежда CSR детайли за изпускателни системи, които намаляват вредните вещества в изгорелите газове от дизеловите двигатели. Според „Капитал“ продажбите на Voss през 2019 ще бъдат за приблизително 7 млн. лв. Първите 50 служители вече са преминали своето обучение в Полша, като в момента в завода на Voss Automotive работят около 100 души. Техният брой ще се увеличи до 1000 в края на 2020 г.

Перник: Trelleborg Sealing Solutions Pernik откри  новата си производствена сграда. Компанията, част от глобалния концерн Trelleborg AB, е специализирана в производство на технически изделия от течен силикон. Новопостроеното разширение добавя над 1000 кв. метра производствена и складова площ към съществуващото предприятие.

Производствената база на Trelleborg Sealing Solutions Pernik е открита през 2010 г., а преди година започва строителството на новата сграда. Инвестицията в разширението е на стойност над  4 млн. евро. В предприятието се произвеждат уплътняващи изделия, използвани в автомобилостроенето, медицинската и санитарна техника и оборудване, домакински електроуреди, грижа за бебета и др. Освен  силиконовите детайли, в завода се изработват и самите матрици за тяхното производство. Към момента в него работят около 150 души, като през следващите 3 години ще бъдат открити 60 нови работни места.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg