EUR 1.9558
USD 1.7425
CHF 1.8411
GBP 2.1702
CNY 2.4661
you tube
mobile version

Нова свинеферма край Лясковец

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова свинеферма край Лясковец

mail07:15 | 10.01.2020прегледи 590 коментарикоментари 0


Предстои да бъде изградена свинеферма в местността „Клена“ край Лясковец. Капацитетът на обекта ще е за 350 майки с приплодите им, като инвестиционното предложение е внесено в местната администрация и в Регионалната екоинцпекция във В. Търново. Фермата ще бъде изградена от собственика на лясковската фирма „Мултимес Фарм“, която е закупила парцел край винарското градче. Преди това Общинският съвет трябва да одобри проект за ПУП – план за застрояване за смяна предназначението на земеделската земя и отреждането й за производствено-складови дейности. Във свинефермата ще се отглеждат нерези, свине майки и малки прасенца. Бъдещата сграда ще е на един етаж със застроена площ от около 3300 кв. м. Ще се използва изградената инфраструктура, като канализацията ше бъде заустена във водонепропускваема черпателна яма, а оттам ще се отвежда в градската канализация

Земеделският министър Десислава Танева отбеляза, че предизвикателството в земеделието през изминалата година беше заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Тя обобщи, че приключваме годината с 42 регистрирани огнища на болестта, от които само 8 са в производствени комплекси. Около 140 хил. са засегнатите домашни свине, а близо 200 са случаите на засегнати диви прасета. В момента е ловен сезон и се изпълнява Планът за депопулиране. „2019 година приключи с изплатени 70 млн. лв. за превенционни дейности, дейности по унищожаване на огнищата и компенсации, свързани с заболяването АЧС. От тях 9 млн. евро са предоставени от Европейската комисия, като се очаква постъпване още 22 млн. евро съфинансиране.

Десислава Танева благодари на всички стопани, които изпълниха препоръките на държавата  и благодарение  на тях болестта беше овладяна. Тя посочи, че в света към тази година са засегнати 51 страни и са унищожени  6,6 млн. свине.

В момента се изготвя план 2020 г. за превенция и борба със заболяването, който предстои да бъде представен и приет на Централната епизоотична комисия.

В началото на 2020 година, предстои приемането на нормативни изменения, включително в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които уреждат условията за отглеждане на домашни свине. Всички те са изготвени в посока повишаване на мерките за биосигурност. Министър Танева посочи, че в процес на отваряне са шест мерки от ПРСР за подкрепа на животновъдството.  Две от тях за обучение вече са отворени, а още четири предстои да бъдат отворени през първите месеци на следващата година. Тя обобщи, че за първи път засегнатите от АЧС свинекомплекси ще могат да ползват европейски средства за репопулиране.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Туризъм: София е младежка дестинация

07:55 | 04-03-19 | 2893