EUR 1.9558
USD 1.7817
CHF 1.8484
GBP 2.1794
CNY 2.5109
you tube
mobile version

Нова методика за заплати в болниците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова методика за заплати в болниците

mail07:35 | 26.06.2019прегледи 916 коментарикоментари 0


В болниците в Бургас, Варна и Велико Търново започва тестването на новата методика за формиране на заплатите. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който от понеделник започна срещи с ръководствата на областните и общинските болници.
В момента тези болници имат ресурс, така че с всяка болница ще проиграем как на практика биха могли да се увеличат възнагражденията и какви проблеми биха възникнали при структуриране на разходите между отделните медицински специалисти, допълни министърът. Методиката няма задължителен характер, но в нея има основни неща, които бихме искали да видим - как на практика ще помогнем за формиране на правилни съотношения. Ако се приеме, че фелдшерът получава заплата с коефициент 1, за професионалистите по здравни грижи ще бъде 1.7, а за лекар - 2.2, обясни Ананиев. Всяка болница има вътрешни правила, на базата на които ще могат да разпределят допълнителните възнаграждения за допълнителни резултати. Ако методиката не се спазва, няма да има санкции, но, по думите на министър Ананиев, директорите на лечебните заведения са осъзнали, че трябва да се търси баланс между заплатите на отделните медицински специалисти.

В отговор на въпрос за невъзможността и сега някои болници да достигнат заложените минимуми в Колективния трудов договор, министър Ананиев каза, че ще бъде проверено колко и защо не ги достигат.
Анексът към Националния рамков договор-2018 вече е одобрен, така че болниците разполагат с допълнителния бюджет, който ще получат на базата на увеличените цени на някои клинични пътеки, добави министър Ананиев. Допълнителният ресурс не е на база увеличен обем дейност, а е само на база увеличени цени на клинични пътеки, подчерта той. Съвсем реално е този допълнителен ресурс да отиде за увеличение на заплати, отбеляза министър Ананиев./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg