EUR 1.9558
USD 1.6760
CHF 1.8083
GBP 2.1610
CNY 2.4598
you tube
mobile version

Нова държавна агенция за научни изследвания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова държавна агенция за научни изследвания

mail16:09 | 10.03.2020прегледи 9713 коментарикоментари 0


Нова държавна агенция към Министерския съвет ще стимулира научните изследвания и иновациите в страната, каза днес във Варна ръководителят на проекта по формирането на звеното Мартин Дановски пред участниците в конференцията "Хоризонт Европа - образование, иновации, научни изследвания". Във форума, организиран от Областния информационен център в крайморския град, се включиха еврокомисарят Мария Габриел, вицепремиерът Томислав Дончев, евродепутатът Емил Радев.
През последните години се очертават тревожни тенденции за страната ни, посочи Дановски. По думите му в рамките на ЕС България е все още в групата на скромните иноватори, което води до изоставане в конкурентоспособността й. Освен това преразпределението на разходите за научно-изследователска и развойна дейност между публичния и частния сектор не води до нужните положителни резултати и до изваждането на нови продукти на пазара и регистриране на патенти.
Необходима е държавна подкрепа за преодоляването на тези проблеми, това ще е задача на новата агенция, допълни Дановски. Той уточни, че задачата на новото звено ще бъде да подпомага участниците в системата за развитието на научните изследвания и иновациите. Според него понякога за това не са необходими пари, а само методическа подкрепа.
По думите на Дановски в агенцията първоначално ще работят около 40 души, които ще бъдат преназначени от други ведомства. Сред задачите на новото звено ще бъде да прави предложения за промени в законодателството, както и прилагането на подзаконовата база в сектора.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg