EUR 1.9558
USD 1.7425
CHF 1.8411
GBP 2.1702
CNY 2.4661
you tube
mobile version

Новата Централна автогара на Виена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новата Централна автогара на Виена

mail11:59 | 23.04.2020прегледи 9762 коментарикоментари 0


През февруари 2019 г. Община Виена официално обяви мястото, където ще бъде построена бъдещата Централна автогара. Тя ще се намира в централния район Леополдщад в близост до стадиона "Фери Дусика" и търговския център "Щадионцентър". На пътниците е гарантирана удобна връзка със спирки на обществения транспорт. Само на четири минути пешеходно разстояние е разположена метростанция "Щадион", а пътуването до центъра на града отнема точно седем минути. Проектът за откриване на нова международна автобусна гара напредва въпреки кризата с коронавируса и Виена се надява, че липсващите сега туристи в скоро време ще се завърнат. През последните месеци беше проведено предпроектно проучване, а на 21 април беше обявен и архитектурен конкурс за изработване на проекта. Тъй като общинската управа се стреми да включва виенчани в този проект, през следващите седмици те ще бъдат информирани подробно и ще имат възможност да изразят своите мнения и да правят предложения. 

Модерната автогара ще се простира на два етажа. На приземния етаж ще има чакалня, кафенета, магазини и санитарни помещения, а под земята ще бъдат разположени 34 автобусни сектора. За да се увеличи максимално икономическият потенциал на това съоръжение, в района на бъдещата автогара ще бъдат изградени хотелски комплекс и офис сграда. 

Концепцията на новите сгради трябва да се основава на принципите на устойчивост и оптимална ефективност в дизайна на сградите, като се отчетат икономическите, екологичните и социалните аспекти и се претеглят спрямо бъдещите оперативни разходи, разходи за поддръжка и потребление на енергия. Една от важните задачи на проекта е да не се допусне усложняване на транспортната ситуация в района, а един от елементите на устойчивостта е подобряването на градската среда. Ето защо сградата на гарата ще има озелен покрив, на който ще бъдат монтирани слънчеви панели, а подземните води ще се използват за охлаждане на сградата. Предвидено е допълнително озеленяване на района и създаване на пешеходни зони за подобряване на качеството на живот в района. 

Международните автобуси досега спираха на няколко различни места в града, а след откриването на новата автогара това ще става на едно място. Общата площ на комплекса е 35 000 кв.м., а запланираната инвестиция е 200 млн. евро. Завършването на проекта, който се координира от общинската фирма "Виенски холдинг", се предвижда за 2024 или 2025 година.

Снимки: © FLA-PATBAG FBT 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg