EUR 1.9558
USD 1.6209
CHF 1.7719
GBP 2.2505
CNY 2.4972
you tube
mobile version

Неустойчивост в британската икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Неустойчивост в британската икономика

mail11:35 | 22.10.2020прегледи 468 коментарикоментари 0


Агенция "Мудис" (Moody’s) понижи кредитния рейтинг на Обединеното кралство, цитирайки по-слабия икономически растеж, ерозия на фискалната сила и отслабване на институциите и управлението. Кредитната компания понижи рейтинга на Великобритания с една степен до "Aa3" от "Aa2" със стабилна перспектива. През миналия ноември Moody’s Investors Service понижи перспективите си за британския кредитен рейтинг до отрицателни.

Коронавирусната криза доведе до голям дупка в публичните финанси на Великобритания, като правителството изхарчи десетки милиарди паунда в подкрепа на работните места и за подпомагане на икономиката, която претърпя през второто тримесечие най-голямото си свиване в историята. В същото време пандемията допринесе за ръст на британския държавен дълг над 2 трилиона лири или над 100% от брутния вътрешен продукт. Значителното увеличение на дълга крие риск за дълговата достъпност през следващите години, посочи "Мудис".

Икономиката е изправена пред допълнителен стрес с наближаване на края на преходния период извън ЕС. Премиерът Борис Джонсън заяви в петък, че Великобритания вече се подготвя да напусне единния пазар и митническия съюз, без да има сключена нова сделка за свободна търговия, обвинявайки блока за отказа да предложи достатъчно добри условия.

"Негативната дългосрочна структурна динамика се влошава от решението за напускане на ЕС и от последващата неспособност на Обединеното кралство да постигне търговско споразумение със съюза, което по същество би възпроизвело досегашните ползи от членството в ЕС", посочи "Мудис" в своето решение.

В краткосрочен план Брекзит без сделка може да доведе до шок, еквивалентен на около 1,5% от брутния вътрешен продукт и да остави годишният потенциален растеж на британската икономика с 0,2 процентни пункта по-нисък в бъдеще, прогнозира Дан Хансън от Bloomberg Economics.

Допълнителна неситурност носи и съобщението на Националната статистическа служба, която обяви, че 9,1% от работната сила е в принудителен отпуск през двете седмици до 4 октомври, което е съвсем малък спад спрямо предходните две седмици.След този месец схемата в подкрепа на работните места ще бъде предназначена само за компании, принудени временно да затворят, заради местни или национални ограничителни мерки срещу коронавируса.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg