EUR 1.9558
USD 1.6530
CHF 1.8224
GBP 2.1559
CNY 2.4650
you tube
mobile version

Недостиг на лекарства в ЕС: причини и решения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Недостиг на лекарства в ЕС: причини и решения

mail16:15 | 21.07.2020прегледи 362 коментарикоментари 0


През април 2020 г. университетски болници предупредиха за опасността от изчерпване на запасите от някои лекарства - анестетици, антибиотици, препарати за отпускане на мускулите и други. Причините бяха намалялото производство, ограниченията за износ от други държави и стремежът към натрупване на резерви по време на здравната криза.

На 14 юли парламентарната комисия по околна среда и обществено здраве прие доклад, призоваващ Европа да си гарантира независимост в здравната област, като осигури снабдяването, възстанови местното производство и подобри координацията в рамките на ЕС.

Какво причинява недостига на лекарства

Между 2000 и 2018 г. недостигът на широко използвани лекарства се е увеличил многократно, показват данни на Европейската комисия. Над половината от продуктите, за които има липси, са лекарства за лечение на ракови заболявания, инфекции и смущения на нервната система (епилепсия и Паркинсон).

Съществуват редица причини за проблема. Част от тях са свързани с производството, с неочаквани пикове в търсенето вследствие на епидемии или природни бедствия, но също така и поради различията в цените, които се определят на национално ниво и които могат да направят продажбата в една страна далеч по-изгодна от продажбата в друга.

Европейският съюз все повече зависи от вноса на активни вещества, химически суровини и лекарства от външни страни, основно Индия и Китай.

Геополитическото измерение на недостига на лекарства 

 • 80% от активните фармацевтични съставки идват от Индия и Китай 
 • 40% от готовите лекарства, които се продават в Европа, се произвеждат в Китай и Индия 
 • Китай и Индия произвеждат 60% от лекарството парацетамол в света, 90% от лекарството пеницилин и 50% от лекарството ибупрофен 

Предложението на Парламента

Докладът на комисията по обществено здраве посочва три приоритетни области:

 • Възстановяване на независимостта на ЕС в осигуряването на медицински лекарства и оборудване
 • Засилване на координацията в рамките на ЕС, допълване на националните мерки за гарантиране на достъпни и качествени здравни услуги
 • По-тясно сътрудничество между страните в ЕС

Депутатите приветстват новата здравна програма “ЕС в подкрепа на здравето”, която си поставя за задача да направи лекарствата и медицинското оборудване по-достъпни. Те призовават за мерки на европейско ниво срещу недостига и за разработване на иновативни и координирани стратегии, включително общи поръчки на лекарства.

Докладът препоръчва:

 • идентифициране на места за развитие на производство в ЕС с поставяне на акцент върху снабдяването с основни и стратегически лекарства
 • финансови стимули за преместване на производството в Европа
 • създаване на резерв на ЕС на лекарства от стратегическо значение
 • обмен на добри практики при управлението на запаси
 • използване на цифрови решения за споделяне на информация относно липси
 • улесняване на пренасянето на лекарства между страните в ЕС
 • подкрепа на инвестициите и изследванията.

През 2017 г. Парламентът поиска по-голяма прозрачност на разходите за разработване на лекарства, получените държавни субсидии и пазарните разходи с цел осигуряване на по-достъпни цени на лекарствата.

Европейската комисия публикува през април 2020 г. препоръки за борба с недостига на лекарства във връзка с COVID-19. Тя призова за премахване на забраните за износ, избягване на трупането на запаси, засилване и реорганизация на производството, преразпределяне на наличностите по болници, оптимизиране на продажбите в аптеки и търсене на алтернативни лекарства.

Фармацевтична стратегия на ЕС

Текстът приканва Комисията да обърне внимание на проблема с наличието на лекарства и зависимостта от внос в следващата фармацевтична стратегия на ЕС. Тя се очаква да предложи решения за подобряване на достъпа до лекарства, засилване на иновациите в индустрията, запълване на празнини на пазара (например, за разработване на нови антимикробни препарати) и за намаляване на пряката зависимост от суровини от външни страни.

Следващи стъпки

Докладът за недостига на лекарства се очаква да бъде гласуван на пленарно заседание през септември.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg