EUR 1.9558
USD 1.6957
CHF 1.7006
GBP 2.2303
CNY 2.6160
you tube
mobile version

НАП:Декларации образец 1 и 6 едновременно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НАП:Декларации образец 1 и 6 едновременно

mail10:45 | 22.11.2013прегледи 1261 коментарикоментари 0


От 1 януари 2014 г. две от най-често подаваните от осигурители и работодатели месечни декларации - образец 1 "Данни за осигуреното лице" и образец 6 "Данни за дължими вноски и данък по чл. 42 от ЗДДФЛ", трябва да постъпват в НАП едновременно, съобщават от агенцията.
Изискването е за подаваните декларации образец 1 и 6 за месеците от началото на 2014 г., които трябва да постъпят в агенцията до 25 февруари 2014 г. Това се предвижда в промените на Наредба 8 за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица. НАП ще приема двете декларации, само ако декларираните месечни задължения с декларация образец 6 са равни на изчислените задължителни осигурителни вноски, от подадените декларации образец 1.
Промените в наредбата бяха публикувани в Държавен вестник бр. 99 от 15 ноември 2013 г. и влизат в сила от началото на следващата година. Със съпоставянето на декларираните данни, освен улесняване на клиентите на приходната администрация, се минимизира и възможността за подаване на данни за осигурени лица, когато осигурителят не е декларирал в пълен размер задълженията си за осигурителни вноски, посочват от НАП.
Промените са били предварително съгласувани и с разработчиците на програмни продукти за работни заплати и управление на персонала, така че работодателите и осигурителите няма да бъдат затруднени в края на годината от преработването на софтуера, посочват от приходната агенция. /РУМ/


 


Тагове: НАП, декларации
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg