EUR 1.9558
USD 1.6136
CHF 1.7803
GBP 2.2467
CNY 2.4952
you tube
mobile version

Най-големият търговски партньор на ЕС е Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-големият търговски партньор на ЕС е Китай

mail09:45 | 18.02.2021прегледи 567 коментарикоментари 0


През миналата година Китай изпревари САЩ като най-големия търговски партньор на ЕС, показват последни данни на Евростат. Междувременно Великобритания, която вече не е част от Европейския съюз, е третият по големина търговски партньор на единния блок след Китай и САЩ

Надмощието на Китай дойде, след като азиатска държава страдаше от коронавирусната пандемия през първото тримесечие на миналата година, но след това се възстанови енергично, като в края на 2020 г. потреблението дори надвиши нивата от преди година.

Това помогна да се стимулират продажбите на европейски продукти, особено в автомобилния и сектора на луксозните стоки, докато износът на Китай за Европа се възползва от силното търсене на медицинско оборудване и електроника.

Детронирането на САЩ идва в момент, когато ЕС и Китай се стремят да ратифицират дълго договорената двустранна инвестиционна сделка, която ще даде на европейските компании по-добър достъп до китайския пазар.

Евростат заяви, че обемът на търговия на ЕС с Китай е достигнал 586 млрд. евро през 2020 г. при 555 млрд. евро със САЩ.

Агенцията заяви, че износът на ЕС е нараснал с 2,2% до 202,5 млрд. евро, докато в същото време вносът от Китайската народна република се е увеличил с 5,6% до 383,5 млрд. евро.

В същото време износът на ЕС за САЩ е спаднал с 13,2% през 2020 г., а вносът с 8,2 на сто.

В допълнение към кризата с Covid-19, трансатлантическата търговия беше нарушена през миналата година от поредица от вражди, които доведоха до американски мита върху стоманата и продукти като френско шампанско или американските мотоциклети Harley-Davidson.

Евростат обяви, че търговията на ЕС с Обединеното кралство се е свила рязко през 2020 г. - годината, когато Великобритания официално напуска блока, но остана в сила т.нар. "преходен период" до 31-ви декември.

Износът на ЕС за Великобритания е спаднал през 2020 г. с 13,2%, докато вносът от Обединеното кралство е спаднал с 13,9%, посочи Евростат.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg