EUR 1.9558
USD 1.6478
CHF 1.8189
GBP 2.1393
CNY 2.4378
you tube
mobile version

МФ: 200 млн.лв. дефицит за март

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МФ: 200 млн.лв. дефицит за март

mail09:20 | 01.04.2020прегледи 8827 коментарикоментари 0


Над 200 милиона лева дефицит ще бъде регистриран през месец март заради извънредната ситуация с Covid-19, прогнозират от Министерството на финансите. Оценките за третия месец на годината са предварителни. Заради извънредните мерки, които позволиха на бизнеса да плати корпоративния си данък за миналата година до края на юни и да промени изчисляването на авансовите си вноски, данъчните постъпления в хазната намаляват. Към края на февруари във фискалния резерв има над 10 милиарда лева, сочат още данните на финансовото министерство. 

Министерство на финансите отбелязват още: „В условията на безпрецедентна и динамично променяща се ситуация и усилията за борба с разпространението на Covid-19 в целия свят, България предприе извънредни и неотложни мерки в редица направления, включително създаване на необходимите условия за ефективно функциониране на двата най-важни сектора при настоящата извънредна ситуация – здравеопазването и службите за сигурност.

Набелязаха се и редица мерки в подкрепа за бизнеса и заетите, за да може да продължи икономиката да работи. Предвид обстоятелството, че въвеждането на извънредно положение в страната се случи преди броени дни, проявлението на фискалните ефекти е съпроводено с времеви лаг и се очаква да се отрази в данните за изпълнението на параметрите по консолидираната фискална програма (КФП) през следващите месеци.

Данните към март 2020 г. все още не са повлияни от ефектите както в приходите, които ще се проявят в следващите месеци вследствие променената икономическа среда в България и света, така и от ефектите в разходите, свързани с насочването на допълнителен ресурс за изпълнение на набелязаните извънредни мерки, с изключение на най-незабавните от тях“.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg