EUR 1.9558
USD 1.6517
CHF 1.8019
GBP 2.2940
CNY 2.5658
you tube
mobile version

МФ очаква 3% спад на БВП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МФ очаква 3% спад на БВП

mail08:05 | 21.10.2020прегледи 346 коментарикоментари 0


Разпространението на коронавируса от началото на 2020г. предизвика сериозен икономически шок в световен план и в Европа през второто тримесечие на годината. Икономиката на България също бе засегната, но реалният спад на БВП както през второто тримесечие, така и през първото полугодие на 2020г.,не бе толкова значителен, колкото средния за ЕС. Това отбелязва Министерство на финансите в есенната си икономическа прогноза.

Прогнозата е реалният БВП през 2020 г. да се понижи с 3%, като през второто полугодие се очаква частично подобрение на икономическата активност в страната. То се изразява в забавяне на спада при потреблението на домакинствата, а публичните разходи за потребление и инвестиции ще имат положителен импулс за БВП. Общият принос на външния сектор към БВП за 2020г. ще бъде почти неутрален.

През 2021г. очакваме растежът на БВП да бъде 2.5%, като икономиката няма да достигне своето предкризисно равнище от 2019г. Средногодишният спад на заетостта през 2020г. се очаква да бъде около 2.6%, а коефициентът на безработица-5.6%.

Правителството предприе редица мерки за ограничаване на негативните ефекти отCOVID-19, като в областта на пазара на труда мярката 60/40 дава положителни резултати и ограничава нарастването на безработните. Заплащането на труда се очаква да нарасне с 5% през 2020г., а през следващата година то ще се ускори както от частния сектор, така и от планираното увеличение на доходите в публичния сектор.

Средногодишната инфлация за 2020г.се прогнозира да бъде 1.4%.

През следващата година нейната динамика ще езависима отвъзстановяването на международните цени на суровините и на цените на петрола. Увеличената несигурност през 2020г.се отразява в по-висока склонност към спестяване, отлагане на разходи за дълготрайни стоки и в по-ниско търсене на кредити. Нарастването на вземанията от предприятия се очаква да бъде 0.6%, а от домакинствата -5% през 2020г. През следващата година търсенето на кредити ще се ускори, но при фирмите то ще бъде по-слабо изразено, поради очакваната за все още слаба инвестиционна активност в частния сектор. В краткосрочен период рисковете пред прогнозата са отрицателни.

Икономическото развитие зависи от динамиката на епидемичната обстановка както в страната, така и в глобален план, а все още не се очертава устойчиво решение за справяне с пандемията. Като част от тази прогноза е разработен алтернативен макроикономически сценарий с по-неблагоприятна динамика на външната среда през 2020 и 2021г .Резултатите от тази симулация показват влошаване на общата динамика на БВП, като реалните изменения през 2020 и 2021г. ще бъдат по-ниски, съответно с 2.2 и 4.3 пр.п. спрямо базовия сценарий.  През целия прогнозен период равнището на БВП по текущи цени ще бъде по-ниско спрямо базовия сценарий.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg