EUR 1.9558
USD 1.8039
CHF 1.8380
GBP 2.3505
CNY 2.5817
you tube
mobile version

МФ очаква +1,26 млрд. лв. фискален излишък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МФ очаква +1,26 млрд. лв. фискален излишък

mail07:34 | 02.10.2019прегледи 985 коментарикоментари 0


Министерството на финансите очаква над 1,26 млрд. лева излишък  по консолидираната фискална програма към края на септември благодарение на превишаване на приходите над изпълнението на разходната част.

На база на предварителни данни и оценки Министерството на финансите очаква салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към септември 2019 година да бъде положително и в размер на 1,2666 млрд. лева (1,1% от прогнозния БВП).

Основните фактори за формирането на прогнозираното превишение на приходите над разходите за първите девет  месеца на годината са растящите данъчни и неданъчни проходи. В същото време има и увеличаване на разходите по консолидираната фискална програма в резултат на по-високия размер на капиталовите разходи, най-вече поради разходите, свързани с реализирането на инвестиционния проект за придобиване на нов тип боен самолет за българските ВВС, посочва Министерството на финансите.

Очаква се приходите и помощите по КФП към септември тази година да бъдат в размер на 32,8087 млрд. лева, което е 74,8% от годишния разчет и спрямо същия период на миналата година отчитат ръст с 3,6452 млрд. лева благодарение на нарастване както при данъчните и неданъчните приходи, така и при постъпленията в частта на помощите и даренията, където постъпват основно грантовете по програмите и фондовете на ЕС. На база на изготвените оценки данъчните приходи отчитат ръст в размер на 2,1251 млрд. лева, неданъчните приходи – с 1,111 млрд. лева, а приходите от помощи и дарения – с 409,1 млн. лева.

В същото време разходите по консолидираната фискална програма (включително вноската на Република България в бюджета на ЕС) към деветия месец на тази година са в размер на 31,5421 млрд. лева, което представлява 68,1% от годишния разчет. Точно преди година разходите бяха в размер на 26,5009 млрд. лева, посочва Министерството на финансите, като номиналното нарастване през настоящата година се дължи основно на по-високия размер на капиталовите разходи (основно поради разходите, свързани с реализирането на инвестиционния проект за придобиване на нов тип боен самолет за българските ВВС), на разходите за (увеличение с 10 на сто на средствата за заплати, възнаграждения и осигурителни вноски на заетите в бюджетния сектор и поредната стъпка на увеличение на възнагражденията в сектор „Образование“), на по-високи социални и здравноосигурителни плащания и други, отчита министерството.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 30-и септември 2019-а година, възлиза на 997,5 млн. лева, което е в съответствие с действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg