EUR 1.9558
USD 1.8180
CHF 2.0126
GBP 2.3097
CNY 2.4996
you tube
mobile version

МФ: Има средства в общините за учителски заплати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МФ: Има средства в общините за учителски заплати

mail15:15 | 18.09.2023прегледи 529 коментарикоментари 0


Втори месец на общините се предоставят средства за делегираните от държавата дейности, пише финансовият министър до кметовете, съобщава Министерството на финансите.

Повод за писмото са твърденията за недостиг на средства в общините за изплащане на увеличените заплати на учителите. Допълнителни пари за увеличение на учителските заплати са отпуснати към 5-ти август 2023 г., както и към 5-ти септември 2023 г. Министерството на финансите е предоставило завишените средства към общините чрез по-високи лимити за делегираните от държавата дейности в частта заплати за педагогическия състав. 

С приемането на държавния бюджет за 2023 г. бяха осигурени допълнителни пари за увеличение на заплатите на учителите, така че да достигнат 125 на сто от средната работна заплата. Те се дават от държавата на общините ежемесечно, до 5-то число, при спазване на чл. 54 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г., пише в съобщението.

Кметовете трябва да предприемат действия, за да стигнат допълнителните средства за по-високи заплати до директорите и учителите. Това е възможно още от 5-ти август насам, независимо дали общината е приела своя бюджет за 2023 г. или не. Задължение на кметовете е да насочат средствата за делегираните от държавата дейности към съответните институции и неизпълнението на това задължение е нарушение на бюджетната дисциплина. 

В 7-дневен срок от получаване на средствата от централния бюджет, първостепенните разпоредители с бюджет, включително общините, трябва да ги предоставят на училищата, на детските градини и на центровете за подкрепа на личностното развитие.

Общините предоставят средствата на съответните структури по функции. Например 392,4 млн. лв. са отпуснати за увеличение на възнагражденията на педагогическия персонал с 15 на сто със задна дата, считано от 1 януари 2023 г. Осигурени са и средствата за социалните услуги по стандарти, включително месечна помощ за деца, която е увеличена на 90 лв. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg