EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Млад предприемач спечели с проект 50 000 лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Млад предприемач спечели с проект 50 000 лв.

mail13:10 | 09.11.2011прегледи 2160 коментарикоментари 0


Най-големият национален конкурс за млади предприемачи у нас, Награда EMPOWER, отличи 6 проекта на официална церемония в София. Победителят в надпреварата взе 50 000 лв., a oстаналите 5 получават по 30 000 лв., с които да реализират идеята си за стартиращ бизнес. Голямата награда е за проекта „Smart Hand“ на Георги Чипов, в екип с Димитър Конев, Валентин Николов и Веселин Павлов. “Smart Hand” беше класиран на първо място от авторитетно жури по критериите на конкурса: иновативност, полза за обществото, качество на екипа, практичност, ясен дългосрочен ангажимент за развитие на бизнеса, оформление на бизнес плана и цялостно впечатление от бизнес идеята. На официалната церемония младите предприемачи получиха отличията си от представители на институциите и бизнеса, които доказват с реализирането на проекта за Награда EMPOWER, че публично-частното партньорство е успешен модел, който трябва да разширява обхвата си. Сред тях, освен заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов, посланикът на САЩ в България Н.Пр. Джеймс Уорлик, и председателят на Фондация „Емпауър Юнайтед“ Томас Хигинс, бяха и изпълнителният директор на Българската Агенция за Инвестиции Борислав Стефанов, Управителят на AES и Президент на Американската търговска камара Питър Литгоу, Десислава Тальокова - изпълнителен директор на Фондация Америка за България, Асен Ягодин - главен изпълнителен директор на Българската Банка за Развитие, Огнян Донев, изпълнителен директор на Софарма и Председател на КРИБ, и други уважавани бизнес лидери.
През 2011 г. в конкурса за Награда EMPOWER, който се провежда за втори път, се включиха 161 млади предприемачи с оригинална бизнес идея. Най-много – 32% от всички подадени проекти, бяха в сферата на информационните технологии, следвани от проекти в сферата на културата и изкуството.
Очакванията са през 2012 г. конкурсът да бъде надграден, а концепцията му обогатена. В нея, освен конкурсната програма, се включват и срещи-дискусии в различни градове на България, които срещат млади предприемачи и утвърдени представители на бизнеса за обмен на идеи и добри практики.

В обръщението си към гостите, председателят на Фондация „Емпауър Юнайтед“ Томас Хигинс подчерта, че предприемачите в България са тези, които могат да развият иновациите и икономика, базирана на знанието. „Това се вижда и при нас, в конкурса за Награда Empower, в който отново се включиха много иновативни и интересни идеи. Изминалите две години ни показаха, че формулата на конкурса е успешна и ще продължим да я развиваме в бъдеще. Надявам се догодина да можем да помогнем на още повече младите хора да реализират мечтите си.“, сподели г-н Томас Хигинс.
Според заместник-министъра на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов „Стартиращите и иновативни малки предприятия са основна предпоставка на икономическия растеж на страната. Понеже сме убедени в това, взехме решение да отделим 40 милиона лева от програмата „Конкурентноспособност“ за финансиране на подобни стартиращи компании през инструмента Джереми, с които ще могат да бъдат финансирани няколко стотин проекта през следващите 2 години. Награда Empower е чудесен пример за това как трябва да бъдат подкрепяни предприемачите в България.“

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg