EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

Минерален водопровод в Берковица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Минерален водопровод в Берковица

mail07:05 | 12.07.2019прегледи 1214 коментарикоментари 0


В Берковица бе открит нов водопровод, който отвежда минерална вода от село Бързия до града. Проектът се изпълнява по Инвестиционната програма „Минерални води“ на Националния доверителен екофонд (НДЕФ*) към МОСВ.

Водопроводът e изпълнен по проект „Изграждане на водопровод за минерална вода от сондаж при Минерална баня с. Бързия до Минерална баня гр. Берковица“. Той отвежда минералната вода от сондаж №1 до минералната баня в централния парк „Свети Георги“ в града. Дължината на водопровода е 7786 метра. Общата стойност на проекта е 1,040 млн. лв., като от тях 520 хил. лв. са финансиране от НДЕФ, а другата половина от средствата е целево финансиране от държавния бюджет. В парка общината изгради и чешма с минерална вода, която ще може да се ползва от жителите на града.

„Местните общности са тези, които знаят най-добре как да управляват ресурсите си и да се възползват от възможностите, които им дават природните богатства. С изпълнението на този проект ще се привлекат туристи и ще се развива районът. Тази инвестиция е първа стъпка – малка, но много важна“, каза министър Нено Димов.  Той добави, че има възможност в общината да се съчетае зимен ски туризъм заедно със спа туризъм, но за целта трябва да се развие съответната инфраструктура.

Според кмета на Берковица Милчо Доцов през последните години в общината са изпълнили проекти за общо около 35 млн. лв., но в този той оцени големия бъдещ потенциален ефект за населението в района. „Привличането на инвеститори и развитието на балнеотуризма е от основните цели на общината заедно с културния и фестивален туризъм. Така откриваме нови работни места, повишаваме доходите и качеството на живот на хората“, допълни кметът. Той съобщи, че общината ще съфинансира с 50% изграждането на отклонения от водопровода за бъдещи бизнес начинания. Обектът вече има разрешение за ползване. Минералната вода на Бързия е хипотермална, слабоминерализирана и без замърсители, има добри лечебно-профилактични свойства.          

----------------------------

*От 2016 г. НДЕФ управлява пилотна схема на Инвестиционната програма „Минерални води“ в подкрепа на общините за ефективно използване на ресурсите. Програмата се прилага в изпълнение на Националната стратегия за управление и развитие на водния сектор в Република България от 2012 г. и по-конкретно на „Стратегия за управление на дейностите при минералните води”.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg