EUR 1.9558
USD 1.8125
CHF 1.8521
GBP 2.2276
CNY 2.5560
you tube
mobile version

МВФ вижда признаци на стабилизация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ вижда признаци на стабилизация

mail06:35 | 23.01.2020прегледи 792 коментарикоментари 0


МВФ понижи за пореден път прогнозите си за растежа на световната икономика през тази и следващата година, но отбеляза, че вижда подобряване на икономическите перспективи в бъдеще, тъй като търговската сделка между САЩ и Китай предполага, че търговската и промишлената активност в световен план могат в скоро време да започнат да се измъкват от достигнатото дъно.

Представяйки последния доклад на пресконференция в Давос, Швейцария, управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че след икономическото забавяне през 2019 година би трябвало да има "умерен подем на глобалния растеж през тази и следващата година".

"Вече виждаме някои предварителни признаци на стабилизация, но все още не сме достигнали повратната точка", отбеляза Георгиева и добави: "Реалността е, че глобалният растеж остава бавен".

В своя зимен доклад "Световни икономически перспективи" МВФ прогнозира подобряване на растежа на глобалната икономика през 2020-а година до 3,3% (но под есенна прогноза за растеж с 3,4%), след като през миналата година растежът се забави до 2,9% (вместо до 3,0%), отбелязвайки най-слабото си представяне от световната финансова криза преди около едно десетилетие (през 2008-2009 година).

За 2021-а година МВФ очаква ново слабо подобрение на икономическия растеж до 3,4%, но след като през октомври 2019-а година прогнозира по-добра експанзия за догодина от 3,6 на сто.

Това представлява шестата поредна низходяща ревизия на прогнозите на фонда от октомври 2018-а година насам

Фондът отбеляза, че основна причина за новата низходяща ревизия на икономическите прогнози е по-рязкото от очакваното забавяне на растежа в Индия и на някои други развиващи се пазари.

МВФ вижда индикации за умерено подобряване на глобалния растеж

Според МВФ обаче отслабването на търговското напрежение между САЩ и Китай, което навреди в най-голяма степен на глобалната икономика през миналата година, се очаква да доведе до подобряване на пазарните нагласи на фона на "предварителните" индикации, че международната търговия и промишленото производство могат в скоро време да започнат да се измъкват от достигнатото дъно. Фондът оценява, че подписната "първа фаза" от търговската сделка САЩ-Китай ще отслаби негативното влияние върху глобалния икономически растеж от 0,8% до 0,5 на сто.

Пазарните нагласи също така изглежда подсилени и от широко базираната промяна към по-стимулираща парична и лихвена политика на централните банки, както и от намаляване на опасенията за Брекзит без сделка.

Въпреки това глобалните макроикономически данни все още не показват ясни признаци за поврат, като в същото време фондът посочи, че напрежението между САЩ и Иран, социалните вълнения и евентуално ново избухване на търговските напрежения са ключов повод за безпокойство.

"Точно през първите седмици на новата година станахме свидетели на засилено геополитическо напрежение в Близкия изток и видяхме драматичното въздействие, което биха могли да окажат климатичните шокове. Видяхме ги в Австралия, както и в части от Африка", отбеляза г-жа Георгиева.

Фондът прогнозира по-слаб растеж в САЩ и еврозоната

За 2019-а година МВФ вече очаква растеж на БВП на САЩ от 2,3% и от 2,0% през 2020-а година, което е с по 0,1 процентни пункта под октомврийските прогнози, преди по-сериозно забавяне на икономическата експанзия до 1,7% през 2021-а година.

Относно Китай обаче фондът повиши оценката си за растежа на БВП от 6,1% през миналата година до 6,0% през настоящата година (над предишна оценка за растеж от 5,8%), преди забавяне на експанзията до 5,8% през 2021-а година.

За еврозоната МВФ очаква икономическия растеж от 1,3% през настоящата година (под прогноза през октомври за растеж с 1,4%) след слабо повишение на БВП с 1,2% през 2019-а година, като за 2021-а очаква растеж от 1,4 на сто.

Фондът потвърди, че германският икономически растеж през миналата година ще достигне едва 0,5%, като ще се подобри слабо през 2020-а до 1,1% (под 1,2% прогноза през октомври) и през 2021-а до 1,4 на сто.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg