EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Лозови сърмички", продавани в Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Лозови сърмички", продавани в Китай

mail13:00 | 10.01.2012прегледи 3026 коментарикоментари 0


Нели Нанова, Любомир Димитров, ръководители на СТИВ* в Пекин и Шанхай, специално за EconomyNews.bg

По данни на БНБ българските инвестиции в Китай през последните години са пренебрежимо малки, като максималната им стойност достига до 700 хил. € през 2008 година. Очакваме да получим и статистически данни от Министерството на търговията на Китай, но по предварителна информация и те са символични.
Конкретни данни за български фирми, които възлагат поръчки в Китай за производство на стоки под собствена (българска) търговска марка също няма. Все пак, в практиката човек може да открие примери за български изделия, произвеждани в Китай: На най-обикновените китайски пазари човек може да се натъкне на лозови сърми с българска марка, на етикета, на който се чете „произведено в Китай”. Както и на магазин за спортни обувки и чанти на българската фирма Mat Star, чийто собственик обяснява, че стоките им, произведени в Китай, имат добър пазар както тук, така и в България.
Сравнително малко на брой са и смесените компании с българо-китайско участие. Това е явен показател за неизползвания потенциал в тази област и необходимостта от допълнителни насърчения за такъв тип сътрудничество.
Службите по търговско-икономическите въпроси към посолството на Република България в Пекин и на генералното консулство в Шанхай са на разположение за оказване на съдействие на българските фирми, които желаят да инвестират в Китай. Съществува и възможност за ползване на ресурсите на Европейския център за малки и средни предприятия в Китай, който функционира от една година като проект на постоянното представителство на Европейския съюз в КНР. Една от задачите му е да съдейства на фирми-инвеститори от ЕС, в т.ч. и от България, при навлизането им на китайския пазар – с методическа помощ, юридически консултации, при набиране и обучаване на персонал и т.н.
Следва да се има предвид, че основната цел на СТИВ е подпомагане на българския износ и инвестициите в посока Китай – България.
През последната година усилията ни са насочени преди всичко към привличането на стратегически инвеститори от Китай. В тази посока работим по реализиране на проекта за създаване на „китайски сектор” в започващата да се изгражда нова индустриална зона край София. С тази цел бяха подписани меморандуми за разбирателство за икономическо сътрудничество с департаментите по търговия на две от най-развитите китайски провинции - Джъдзян и Дзянсу.
Бяха направени много презентации на инвестиционния климат и инвестиционното законодателство в България, както пряко пред китайски фирми на различни форуми, така и чрез запознаване на административните ръководства на провинциите, на търговските палати и федерации на индустриалците в тях с тези условия..
Тези усилия определено започват да дават резултат и вече съществува реален интерес сред китайските бизнес среди към инвестирането в производства в България като мост към ЕС. Налице са и първите инвестиции – в автомобилостроенето, в производството на стъкло, в енергетиката (изграждането на соларни генериращи мощности), земеделието и др.
Службите по търговско-икономическите въпроси отделят сериозно внимание в работата си и на промотирането на български стоки на китайския пазар. Използват се възможностите, които имаме за участие с безплатни щандове на различни панаири и изложби, които са фактор за създаване на нови и задълбочаване на съществуващите контакти между компании от двете държави. Изключително важно е да се знае, че с приемането на 12-ия петгодишен план за развитие на икономиката през март 2011 г., китайското правителство си постави за цел увеличаване на вътрешното потребление в страната. Поради това има голям интерес от държавните китайски корпорации за разработване на чуждите пазари в търсене на подходящи стоки за внос в Китай. В този смисъл България може да бъде атрактивна на китайския пазар с производството си на храни, напитки, качествено червено вино, плодови натурални сокове и др. Трябва да отбележим, че страната ни е известна с екологично чистите си продукти в Китай, който търси тъкмо такива стоки.
Като пример ще посочим предстоящия старт на производството на българско кисело мляко на територията на Китай от страна на японската компания „Мейджи“.
Не трябва да се пренебрегват и възможностите за сътрудничество и партньорство и в сферата на биофармацевтиката, иновациите и новите технологии.

*Служби по търговско-икономическите въпроси на Министерство на икономиката, енергетика и туризма.
 снимка:EPA/БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg