EUR 1.9558
USD 1.6658
CHF 1.8243
GBP 2.1513
CNY 2.4871
you tube
mobile version

Ловеч: Ръст на безработицата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ловеч: Ръст на безработицата

mail18:55 | 28.02.2020прегледи 767 коментарикоментари 0


Увеличава се безработицата в Ловешка област. През януари т.г. тя е по-висока спрямо регистрираната година по-рано, за разлика от отчетеното намаление за региона и страната. Общият брой на безработните в бюрата по труда в областта е 5858, или със 7.1 процента повече спрямо същия месец през 2019 г. Равнището на безработицата е 10.5 на сто, при 6,3 процента за страната. Спрямо януари м.г. се наблюдава ръст от 0.7 процентни пункта. Това съобщават от дирекцията "Регионална служба по заетостта" в Ловеч.
Най-ниска е безработицата в община Троян - 5.8 процента, а най-висока е в общините Угърчин - 30.5 процента, и 25.6 на сто - в Ябланица. В община Ловеч е 6,4 на сто.
Намаление се отчита при броя и относителния дял на регистрираните безработни младежи до 29 г., както и при продължително безработните.
За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през първия месец на годината са се регистрирали 823-ма безработни. В отговор на увеличеното търсене на кадри, бюрата по труда все повече привличат заети, учащи и пенсионери, за да се разшири обхватът на предлаганите на работодателите кандидати за работа. Нови 16 души от тези групи са регистрирани през месеца като търсещи работа, допълват от службата по заетостта.
Заявените работни места на първичния пазар на труда през януари са 326, като 77 процента от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост.
Най-търсените професии през този месец са: монтажници, оператори на стационарни машини и съоръжения; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; персонал, полагащ грижи за хората; работници в селското, горското и рибното стопанство; медицински специалисти и др.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg