EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

Линия №8 вече с швейцарски трамваи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Линия №8 вече с швейцарски трамваи

mail07:15 | 25.04.2017прегледи 992 коментарикоментари 0


Четири швейцарски трамваи започват да се движат от 24 април 2017, в София, заменяйки остарелите трамваи по линия 8 от Съдебната палата до „Люлин“. Заместник министър-председателят по европейските фондове Малина Крумова, кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Швейцария Денис Кнобел са първите пътници на един от зелените трамваи.

Трамваите, които тръгват в София, са първите от общо 28-те трамвая, които идват от Базел в София по линия на проект, подкрепен от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Неотдавна бе доставена и втората партида от осем трамвая. Те скоро ще бъдат част от трамвайния парк на Столичен Електротранспорт ЕАД, след като преминат техническа адаптация към софийската трамвайна система. До края на годината всичките 28 зелени, модернизирани трамваи ще се движат в София.
“Жителите на Базел, където трамваите се движеха доскоро, ги наричат шеговито „краставичките“ заради асиметричната им форма и зелен цвят“, казва посланикът на Швейцария Денис Кнобел. “Надяваме се тези трамваи скоро да станат един от новите символи на София и на амбициите й да продължи обновяването на обществения транспорт и подобри качеството на въздуха, както и на кандидатстването й за „Зелена столица на Европа“.
Всички трамваи са модернизирани, с ниско-подова секция, която ги прави удобни за майки с детски колички и хора с ограничени двигателни възможности. Оборудвани са със системи за добро пътническо обслужване, които позволяват пестене на енергия и намаляване на шума. 
Изработването на План за устойчива градска мобилност на София е също част от проекта. Планът, който обхваща периода 2017 – 2035 година, има за цел да отговори на транспортните потребности на хората и бизнеса във всички локации на София.

 Проектът „Модернизирани трамваи за София“ популяризира използването на обществен транспорт в българската столица, което води до по-малко задръствания, по-малко въглеродни емисии и по-добро качество на въздуха. Общият му бюджет възлиза на 3 милиона швейцарски франка, от които 85% е швейцарското финансиране.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg