EUR 1.9558
USD 1.6133
CHF 1.8160
GBP 2.1976
CNY 2.4915
you tube
mobile version

Лагард отново внася баланс

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лагард отново внася баланс

mail18:45 | 10.07.2020прегледи 341 коментарикоментари 0


Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард сигнализира, че ЕЦБ ще запази паричната си и лихвена политика непроменена на следващото заседание, отбелязвайки, че досегашните масивни стимулиращи мерки са допринесли за изключително силно успокояване на финансовите пазари. В интервю за "Файненшъл таймс" тя заяви, че мерките, предприети вследствие на пандемията, "показват своята ефективност и ефикасност".

Следващото редовно заседание на Управителния съвет на централната банка на еврозоната е след малко повече от седмица, като то ще бъде първото, след като ЕЦБ почти удвои размера на т.нар. "Пандемична програма за извънредни покупки" (PEPP, позната и като пандемична програма за "количествени облекчения") до 135 трлн. евро.

"Ние направихме толкова много, че разполагаме с известно време, за да оценим внимателно постъпващите икономически данни", отбеляза Лагард пред финансовото издание. Тя обаче допълни, че икономическото възстановяване ще бъде ограничено, несигурно и фрагментирано, като някои държави от еврозоната ще се възстановят по-бързо от други.

Нейните коментари потвърждават, че ЕЦБ е преминала в режим на изчакване, след като икономиката на еврозоната показва първи признаци на възстановяване след драматичния спад по време на строгите противоепидемични карантинни мерки, които обаче вече се разхлабват постепенно. Ден по-рано членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел отбеляза, че рецесията може да се окаже малко по-лека от очакваното.

Кристин Лагард също така каза пред "Файненшъл таймс", че управляваната от нея институция иска "да проучи всички налични пътища за борба с изменението на климата", което може да включва "по-зелени" промени във всички операции на централната банка, включително по отношение на покупките на активи.

Относно преговорите в рамките на ЕС по предложения от ЕК фонд за икономическо възстановяване от коронавирусната криза, Лагард посочи: "Не бих се обзаложила напълно за постигането на споразумение на 18-и юли", визирайки предстоящата среща на върха на ЕС в Брюксел. Тя отбеляза, че ще даде срок до края на месеца за евентуално постигане на благоприятен резултат относно възстановителния фонд на ЕС за 750 млрд. евро.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg