EUR 1.9558
USD 1.6658
CHF 1.8243
GBP 2.1513
CNY 2.4871
you tube
mobile version

КФН одобри проспект за ППП на ПИБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КФН одобри проспект за ППП на ПИБ

mail18:45 | 27.04.2020прегледи 9852 коментарикоментари 1


Комисията за финансов надзор (КФН) потвърди проспекта за първично публично предлагане на емисия акции на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Акциите на стойност 5 млн. лева ще бъдат емитирани в резултат на увеличаване на капитала на банката.

Емисията е в размер до 40 000 000 броя обикновени, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 5 лева всяка една.

Финансовият регулатор вписва посочената емисия акции в процес на емитиране в регистъра на публичните дружества и други емитенти на ценни книжа, воден от КФН.

Преди седмица Първа инвестиционна банка обяви, че е взела решение за увеличаване на капитала си с до 25 млн. лева. Тогава ПИБ посочи, че всяка една от новите акции ще бъде с номинална стойност в размер на 1 лев и емисионна стойност в размер на 8 лева. Според ПИБ новата емисия акции ще позволи на банката да привлече свеж финансов ресурс и същевременно капитал от най-високо качество до 200 млн. лева. Банката възнамерява да използва увеличението на капитала, за да осигури изпълнението на стратегията си за разширяване на пазарното присъствие в банкирането на дребно и кредитирането на малки и средни предприятия.

Според ПИБ с пласирането на новата емисия банката ще изпълни на 100% и последната препоръка на Европейската централна банка. Присъединяването на България към Европейския банков съюз и валутния механизъм ERM II ще предостави на страната едновременно финансовата сигурност на стриктния контрол на ЕЦБ, и достъп до привилегии и облекчения, достъпни за държавите- членки на еврозоната.


Тагове: ПИБ, КФН
 
Коментари
 
Мартин - 28-04-2020 г. 16:28:47

Още една положителна новина за членството на страната в чакалнята на еврозоната и за търговията на Българската фондова борса!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg