EUR 1.9558
USD 1.7740
CHF 1.8298
GBP 2.3185
CNY 2.5574
you tube
mobile version

Кристалина Георгиева поема МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кристалина Георгиева поема МВФ

mail21:05 | 25.09.2019прегледи 266 коментарикоментари 0


Българският икономист Кристалина Георгиева бе одобрена за нов управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), предадоха световните агенции. Към момента тя е главен изпълнителен директор на Световната банка.
Георгиева бе избрана днес от изпълнителния съвет на МВФ за следващ ръководител на Фонда. Тя наследява на поста Кристин Лагард, която се оттегли, за да поеме ръководството на Европейската централна банка. Българката става първият представител на страна с нововъзникваща пазарна икономика начело на институцията.
МВФ, в който членуват 189 държави, е световният кредитор "от последна инстанция", предоставящ спешни кредити на страни, изправени пред финансова криза.
Георгиева поема ръководството на организацията, в момент когато глобалната икономика се забавя, а двете най-големи икономики в света - САЩ и Китай, водят ескалираща търговска война, отбелязва Асошиейтед прес.
Изпълнителният съвет на МВФ изслуша снощи Георгиева, която бе единствен кандидат за поста.
Преди да бъде назначена в Световната банка, Георгиева заемаше високопоставени постове в Европейската комисия, сред които еврокомисар за бюджета. Тя има задълбочени познания за страните с нововъзникващи пазарни икономики, работили със Световната банка.
МВФ промени устава си в частта за възрастовото ограничение, което беше в сила за кандидата за поста управляващ директор, така че кандидатурата на г-жа Георгиева, която навърши 66 години на 13 август, да бъде валидна.
От 1951 година регламентът на Фонда забраняваше определянето на кандидат на възраст 65 години или повече за този пост и не допускаше титулярът на поста да изпълнява функциите си след навършването на 70 години.
Георгиева бе определена като кандидат на ЕС за шеф на МВФ на 2 август.

"За мен е голяма чест да съм избрана за следващ управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ)", се казва в изявление на Кристалина Георгиева, разпространено от пресслужбата на Фонда. Следва останалата част от устното изявление на Кристалина Георгиева.
"Искам да благодаря на членовете на Фонда в цял свят и на Изпълнителния съвет за получената подкрепа и за оказаното ми доверие.
Нека започна с отбелязването какъв късмет имам, че моята приятелка Кристин Лагард беше мой предшественик. Нейната визия и водачество са допринесли толкова много за продължаващия успех на фонда.
За мен е привилегия и огромна отговорност да съм начело на тази уникална институция, с впечатляваща история и първокласни служители. Встъпвам в тази роля с твърда вяра в мандата на Фонда. Виждала съм лично в моята страна и в много други страни от колко голямо значение е Фондът за страните в криза и колко е важно да проправим път към стабилността и устойчивия растеж.
Поемам новата си роля ясно осъзнавайки предстоящите големи предизвикателства. Световният икономически растеж продължава да разочарова, търговските напрежения се запазват, а дълговото бреме нараства в много страни. Както скоро ще обсъдим на Годишните срещи, предупредителните сигнали святкат и трябва да сме готови да бъдем подложени на изпитание.
В тази обстановка незабавният ми приоритет за МВФ е да се помогне на членовете да минимизират риска от кризи и да са готови да се справят с икономически спадове. Не бива обаче да губим от поглед дългосрочната си цел - подкрепа за разумни парични, фискални и структурни политики за изграждане на по-силни икономики и подобряване на живота на хората. Това означава, че трябва да се захващаме и с проблеми като неравенствата, климатичните рискове и бързите технологични промени.
За готовността ни да действаме от решаващо значение е опазването на финансовата сила на Фонда, както и подобряването на усилията му за надзор и развитие на капацитета.
В работата с екипа ми моята цел е допълнително да укрепя Фонда, като гарантирам достатъчни ресурси и добро управление, винаги безпристрастен, прогресивен и вслушващ се в нуждите на нашите членове.
Очаквам с нетърпение да работя с всичките ни 189 страни-членки, Изпълнителния съвет и служителите и с всичките ни партньори в следващите години.
Официално започвам работа на 1 октомври, но както виждате, вече съм силно ангажирана с това ново предизвикателство.
Благодаря."


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg