EUR 1.9558
USD 1.6452
CHF 1.7764
GBP 2.2569
CNY 2.5096
you tube
mobile version

Красимир Дачев: До късната пролет посоката е надолу

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Красимир Дачев: До късната пролет посоката е надолу

mail13:44 | 16.12.2009прегледи 1885 коментарикоментари 0


Още не сме достигнали дъното на кризата. Пътуваме към него. Това каза за Инфосток Красимир Дачев, председател на Съвета на директорите на Свилоза АД на въпрос на какво ниво е в момента финансовата криза у нас.

Лошото е, че държавата, чрез нейните органи, са в пълно противоречие между това, което се говори вечер на екрана от министър-председателя и това, което става на практика, допълни Дачев.

В България с голяма сила продължава да се разпространява практиката на невиновна отговорност. Имам предвид, че  когато ние като купуваме суровина, има няколко ръце, които я продават. Нас ни санкционират, ако някой по веригата не си е платил ДДС и наказват мен, независимо, че съм изряден и съм платил всичко.  В света няма такава практика. Само при Хитлер е било такова нещо – да има невиновна отговорност, каза Дачев.

Говоря за държавните служители на ниско ниво. Те се подмазват на началниците си и  генерират много такива наказателни постановления, които са с празна сила, няма да издържат на първия повей на вятъра и ще изчезнат. Сега, обаче,  преди Нова година, те се стремят да покажат на началниците си колко много са активни и колко много пари събират. Те не събират нищо в момента и много пречат на бизнеса. Това допълни Красимир Дачев.

Относно кризата, очаквам, че до средата на следващата година ще вървим надолу, допълни Дачев. Дали ще продължим или ще спрем, тогава ще се види накъде. До късната пролет посоката е надолу. Алтернатива нямаме. Трябва да работим. Проблемът е, че в България главоломно се увеличава непроизводствената част от населението. Много силно се развиват европейските линии за безработица, за социално подпомагане. Фактът, че някой може да бъде социално слаб до края на живота си, е страшен. Работата на държавата е да създаде условия той да работи, защото ако към армията на всички тези, които не произвеждат (държавните чиновници, журналисти, всички министерства, полиция, армия, пенсионери) се прибави една 200-хилядна армия на безработни, каквото и да правим, ние не можем да ги изхраним. Няма да можем и да искаме.

За бързо растящите китайски дървета, за които се разшумя сравнително наскоро, Дачев каза, че са засадени пробни бройки. Засега не се развиват така, както пишеше в литературата. В Китай може и да се развиват, но тук засега не. Не е въпросът до температура или влажност, даже казват, че тези дървета не обичат много влага. Засадил съм в двора на офиса и в къщи съм засадил три - да ги наблюдавам. Правя експерименти за себе си, допълни той.

 

Източник : Infostock.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg