EUR 1.9558
USD 1.6658
CHF 1.8243
GBP 2.1513
CNY 2.4871
you tube
mobile version

Колко произвежда туризмът?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колко произвежда туризмът?

mail06:10 | 01.06.2020прегледи 463 коментарикоментари 0


Тъй като туризмът е най-тежко засегнатият от кризата отрасъл на българската икономика, след заетостта в сектора, ИПИ представя и структурата на произведената продукция в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“, която може да се види тук. Картата представя произведената продукция (поради липсата на брутен вътрешен продукт на общинско ниво) в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" за 2018 г. в хиляди лева. Общо за страната произведената продукция е в размер на 4,2 милиарда лева, но тя далеч не е разпределена равномерно по територията на България.

Оформят се най-общо две групи общини - едните са големи икономически центрове, в които силната дейност на хотелите и ресторантите е следствие най-вече на голямото струпване на население с относително високи доходи, съчетано с бизнес пътувания и градски туризъм. Такива са Столична община (1,4 милиарда лева) и Пловдив (248 милиона лева).

Другата група са малки и средни по големина общини, чиито икономики са силно зависими от туристическия бранш - най-големите сред тях са Несебър (427 милиона лева), Балчик (138 милиона лева) и Банско (78 милиона лева). По-интересен казус са Бургас и Варна, които имат по-диверсифицирани икономики, но диспропорционално голям дял на туризма в тях - съответно 141 и 566 милиона лева през 2018 г..


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg