EUR 1.9558
USD 1.6405
CHF 1.8066
GBP 2.1867
CNY 2.4940
you tube
mobile version

Колективните потребителски искове в ЕС + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колективните потребителски искове в ЕС + видео

mail06:35 | 13.07.2020прегледи 833 коментарикоментари 0


В съвременния свят на международна и електронна търговия се повишава рискът голям брой потребители от различни държави да пострадат от едни и същи незаконни практики. Към момента не всички държави в ЕС позволяват колективната защита на правата на потребителите и е практически невъзможно да се водят колективни дела в повече от една страна.

Нови правила на ЕС за колективните искове ще осигурят на потребителите във всички държави членки правото да се борят заедно с нарушения, но също така ще въведат клаузи за предотвратяване на злоупотреби с процедурата.

След като в края на юни представители на Парламента и на Съвета постигнаха споразумение по законодателния текст, комисията по правни въпроси в ЕП даде одобрението си на 7 юли. Парламентът ще гласува на пленарно заседание по-късно през 2020 г. 

Какви ще бъдат правилата

Колективната защита срещу нарушения ще бъде възможна във всички страни в ЕС. Ще трябва да съществува поне един механизъм във всяка държава, който ще позволява на организации да представляват граждани и да отправят искания за санкции и компенсации за причинени вреди.

Организациите, които ще представляват потребителите в международни и национални искове, ще трябва да отговорят на специфични критерии. Критериите за представителство в трансгранични искове са описани в новите европейски правила, а критериите за представителство в национални искове ще бъдат регламентирани в националното законодателство.

Страната по съдебния спор, която загуби делото, ще трябва да плати разноските. Този принцип защитава компаниите от завеждане на безпочвени дела срещу тях.

Колективни искове ще могат да бъдат завеждани в сфери като защита на личните данни, финансови услуги, пътувания и туризъм, енергетика, телекомуникации, опазване на околна среда, здравеопазване, въздушен и железопътен транспорт.

Европейската комисия трябва да обмисли създаването на служба на европейски омбудсман за колективните искове, който да отговаря за трансграничните представителни искове на европейско равнище.

Следващи стъпки

След като Парламентът и Съветът официално одобрят споразумението, страните в ЕС ще имат две години, за да адаптират националното си законодателство и още шест месеца, за да започат да прилагат правилата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg