EUR 1.9558
USD 1.6107
CHF 1.8128
GBP 2.2050
CNY 2.4903
you tube
mobile version

Кой ползва Домашния социален патронаж

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой ползва Домашния социален патронаж

mail16:07 | 12.01.2021прегледи 188 коментарикоментари 0


Зорница Славова / ИПИ

Кризата и извънредното положение направиха социалната услуга „Домашен социален патронаж“ (ДСП) още по-важен инструмент за посрещане на нуждите на възрастните хора и тези със специфични потребности.

Благодарение на получените от Агенцията за социално подпомагане (АСП) данни и след преглед на всички налични общински бюджети през последните години вече можем да посочим конкретните измерения на ДСП.

Домашният социален патронаж се доказва като една от най-всеобхватните социални услуги на местно ниво. Грижата включва основно доставка на храна и лекарства, битови услуги, оказване на специфична помощ, социален контакт и др. През последните години ДСП ежегодно предоставя подкрепа на близо 40 хиляди души. През 2019 г. са включени 37 943 лица от цялата страна. Свободните места пък са 6 373, или 17% от капацитета. В 33 общини в страната социалната услуга не се предлага, но често е заместена от други подобни[1].

Годишните разходи за социален патронаж средно по около 340 хил. лв. на всяка община или по 22 лв. на човек от населението по данни от общинските бюджети от 2019 и 2020 година. В столицата бюджетът за ДСП е близо 6 млн. лв. годишно (при 1 658 обхванати лица), в община Варна – 3 млн. лв. (550 обхванати лица), в Бургас – 2 млн. лв. (850 обхванати лица), а в Пловдив – 1 млн. лв. (400 обхванати лица).

Между различните области и общини, които предоставят услугата има сериозни различия. Социалният патронаж обхваща по над 1000 лица на 100 хиляди души от населението в областите Добрич, Монтана, Плевен и Разград. В областите Смолян, Кърджали и столицата пък включените в услугата са под 300 на 100 хиляди души от населението. Броят на обхванатите като дял от  населението на възраст над 65 години, към което основно е насочен ДСП, показва подобна картина. В областите Монтана, Плевен и Разград около 50 на всеки хиляда души над 65 г. са включени в ДСП, а в Смолян и столицата са под 10.

В картите по-долу подробно и по общини могат да се проследят делът на населението, който ползва услугата, заетите и свободните места. Домашният социален патронаж е изключително важен за организацията на ежедневния живот на нуждаещите се (обикновено възрастни хора), ограничава изолацията и често е по-добра и по-евтина алтернатива на настаняването им в институции.

Интерактивни карти


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg